Kontinuitet literarne reči 1Foto: Bojan Cvejić

U Ministarstvu kulture i informisanja Vlade Srbije danas je predstavljeno Deseto kolo Antologijske edicije Deset vekova srpske književnosti i njenih sto knjiga u prvoj seriji.

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, ocenio je da je edicija, koju je Matica srpska pokrenula 2007, jedan od najkapitalnijih poduhvata u srpskoj kulturi u poslednjih nekoliko decenija. Akademik Miro Vuksanović, pokretač i glavni urednik Antologije, istakao je da se ona razlikuje od ranijih sličnih projekata po tome što ovu ediciji „isključivo bira uredništvo“.

– Antologija je pokrenuta s namerom da prikaže celovit razvitak srpske književnosti po novim merilima i saznanjima, da prikaže kontinuitet literarne reči od 12. veka do 21. veka, od usmene i žitijske književnosti do savremenih književnih žanrova. Reč je o poslu koji ima nacionalni značaj. Zastupljeni su pisci, čije knjige obeležavaju vreme u kome su nastale, bez razlike na kojem obliku i narečju srpskog jezika su napisane, u bilo kojoj zemlji gde su Srbi živeli ili sada žive. Ne primenjuje se nikakav teritorijalni ili vremenski ‘ključ’. Sve knjige štampaju se po sadašnjim pravopisnim normama, ali je očuvana autentičnost tekstova koliko je god moguće – objasnio je akademik Vuksanović.

On je naglasio da glavni cilj Antologije, kao vekovne hronike, „nije samo književni, nego i kulturološki, leksički i obrazovni“. Prema njegovim rečima, Antologija ima dve serije. Za prvu odbrana je 121 knjiga, a uz nju idu i posebne knjige – ranije objavljene antologije, nove antologije posebnih žanrova, važne studije, dela na ivici žanrova. Sličan izbor biće i u drugoj seriji.

Knjige izlaze u godišnjim kolima, po deset knjiga godišnje. Prvo kolo objavljeno je 2010, a do sada su u 10 kola, sa dve dvotomne knjige, objavljena 102 naslova na četrdesetak hiljada stranica. Prva tri kola su rasprodata, a ministar Vukosavljević je najavio da bi, ukoliko bude dovoljnog interesovanja, država mogla da pomogne njihov reprint.

Objavljivanje Antologije finansijski pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Srbije od Drugog kola, koje je ove godine izdvojilo milion i dve stotine hiljada dinara, a pomaže i u otkupu za biblioteke, Vlada Vojvodine sa dva miliona dinara, Sekretarijat za kulturu Vojvodine, kao i stalni pretplatnici. U proteklih 10 godina, cena knjiga nije se menjala – svaka košta 1.500 dinara, a za kupovinu kompleta i pretplatu važe posebne olakšice. Svaka knjiga ima isti koncept i sadrži pregovor, koji je uvek novi tekst, antologijski izbor iz opusa pisca, hronologiju, selektivnu bibliografiju, namene, izbor kritika i eventualna potrebna objašnjenja.

Što se tiče poslednje objavljenog 10. kola, od 10 knjiga jedna polovina je 20, a druga iz ranijih vekova. Reč je ukupno o 18 pisaca – od Aleksandra Piščevića, Save Tekelije i Anke Obrenović do Novice Tadića. Prema rečima akademika Mira Vuksanovića, za izbor autora jedini kriterijum je vrednosni bilo daje književno istorijski potvrđen ili na nov način ustavljen. Edicija nije zatvorena, i u nju mogu da se uključe i pisci koji se sada afirmišu.

Od svetitelja do đavola

Prva knjiga u Antologiji posvećena je Svetom Savi, a 100. knjiga pesniku Novici Tadiću. „Činjenica da je u prvoj knjizi svetitelj, a u poslednjoj u ovom kolu autor koji je tvrdio da je njegov čitalac „đavo“, svedoči o rasponima srpske književnosti i kulture“, ukazao je akademik Vuksanović. Među naslovima 10. kola Antologije je i knjiga o Radomiru Konstantinoviću, koju je priredio Radivoj Cvetićanin, jedan od Danasovih autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari