Kontroverze jugoslovenske popularne muzike: Tribina u Domu omladine Beograda 1Foto; DOB Kontroverze jugoslovenske popularne muzike

Tribina Kontroverze jugoslovenske popularne muzike biće održana sutra od 19 sati u Domu omladine Beograda, najavljeno je iz ove institucije.

Jugoslovenska popularna muzika, uključujući i žanrove koje uobičajeno ubrajamo u novokomponovanu narodnu muziku, predstavlja skoro nepresušno polje istraživanja, koje neretko sa sobom povlači burne kontroverze.

Koreni mnogih sukobljenih mišljenja o jugoslovenskoj popularnoj muzici postavljeni su već u samoj socijalističkoj Jugoslaviji.

Da li je jugoslovenska država planski gradila žanrove popularne muzike kao deo jugoslovenskog identiteta i kao simbol otvorene saradnje sa Zapadom, ili su oni bili rezultat pobune odozdo protiv autoritarnog režima? U kojoj meri je opravdano govoriti o posebnosti jugoslovenske popularne muzike u odnosu na Istočni blok? Da li je bila dužnost intelektualne elite, pa i države, da se bori protiv narodne novokomponovane muzike kao izraza „šunda“, ili je ovakav diskurs pre svega refleksija odijuma iste elite prema siromašnim slojevima društva?

Na ovom okruglom stolu, kojim će biti zatvoren ovogodišnji ciklus tribina Cejusa posvećen mladim naučnicima, govoriće se o tome šta nova generacija istraživača različitih profila, sa određene istorijske distance može da ponudi u smeru razrešenja navedenih kontroverzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari