Kosmički festival Novo doba, na temu „Stari talas“, od 5. do 9. oktobra na više lokacija u gradu 1Autor: Novo Doba Marin Remic

Na temu „Stari talas“, 13. festival nesvrstanog stripa Novo doba počinje 5. i trajaće do 9. oktobra. Kao i svake godine, festival se održava na više lokacija u gradu i uključuje izložbe, radionice, nastupe, koncerte i sajamski program.

Veliki broj domaćih i stranih gostiju, nove i aktuelne umetničke i izlagačke prakse očekuju posetioce u Kvaki 22, galeriji Stara Kapetanija, Uličnoj galeriji, galeriji Remont, Guvernanta Drinks & Decadence i u AKC Matrijaršija.

„Neka nas Stari talas odnese sve u Novo doba!“, poručili su organizatori i dodali da je Novo Doba internacionalni, međunarodni, nadnacionalni, svetski, kosmički festival, samit, susret, događaj autora, aktivista, grupa, izdavača, urednika, teoretičara, kritičara, ljubitelja, fanova i fanatika autorskog, nezavisnog, nesvrstanog, alternativnog, umetničkog, nekomercijalnog, andergraund stripa, grafičkih novela, crtanih romana, ilustracije, teorije stripa, grafike, strip plakata, filmova rađenih po stripovima i obrnuto, videa, animiranog filma, eksperimentalne muzike, koji će se održavati svake godine u Beogradu, ali i povremeno u ostalim, većim i manjim strip centrima, gradovima, selima i varošicama u Srbiji, Balkanu, Evropi, celom svetu, Kosmosu…

Festival otvara Fijuk sajam u Kvaki 22, 5. oktobra od 17 sati. Pored susreta sa autorima, kolektivima, izdavačima iz zemlje i regiona, prvi put će biti organizovani razgovori i predstavljanje novih i novijih izdanja.

O svojoj knjizi „Mislim da sam to ja“ govoriće Bata Spasov, Diego Lazzarin o praksi samoizdavanja stripova, dok će Ognjen Lopušina predstavljati svoju knjigu „Jevanđelje po M.T.“ Osim toga biće predstavljena uzbudljiva izdanja malih izdavača.

Drugog dana festivala, u četvrtak 6. oktobra, u galeriji Stara Kapetanija od 19 sati otvara se izložba “Itchher”, umetnika iz Bugarske Sashettu (Aleksandra Georgieva) i Dzhingibi (Miroslav Zhivkov) (BUG). Glavni fokus izložbe „Itchher” je serija ručno štampanih monotipija tehnikom sito štampe.

Proces prati jednostavan pokušaj ponovnog spajanja oba pristupa umetnika, ovog puta malo drugačijom tehnikom. Njihovi stilovi crteži, koji na prvi pogled izgledaju veoma različiti, spajaju se i pretvaraju u jedan, stvarajući sličan umetnički izraz. Izložba prikazuje eksperiment slobodnog crtanja, razigranih oblika i lica, linija i složenih kompozicija. Muzička podrška je DJ Carmen Cariño, koja dolazi iz Španije.

Treći dan se nastavlja izložbom Marina Remića „S provoda na sprovod“ u Uličnoj galeriji od 20 sati. Marin Remić, poznatiji kao Tužni Marin u Čizmama, rođen je u Zagrebu 1995. Bavi se prvenstveno ilustracijom i tetoviranjem, ali i slikanjem murala i crtanjem stripova. Njegov prvi strip „Smak“ objavljen je i štampan 2021. godine, u matičnoj izdavačkoj kući Smak Press. Jedan je od najuzbudljivijih mladih autora u regionu.

Izložba Dijega Lacarina (ITA) u galeriji Remont na programu je u subotu, 8. oktobra od 20 sati. Pored video radova (koji su kolekcije kratkih NFT formi), biće izložene originalne ilustracije i kolaži iz knjiga „Aminoacid Boy“, „Invisible War“ i „N-euro C-rack“. Deo izložbe je i premijerno izvođenje pseudo 3D video igrice „Ultrabrutalmania Raidspacebattle“. Ova izložba će biti otvorena do 4. novembra.

Nastavak festivalske večeri se dešava u Guvernanta Drinks & Decadence uz Maestra Aleksandra Denića i matrijaršijsku kafanu.

Zatvaranje festivala u nedelju 9. oktobra obeležiće izložba „Stari talas“ u AKC Matrijaršija, kao i više muzičkih nastupa: Zekini 8mm filmovi sa buvljaka & Lenhart Tapes: Reel to reel, Neon Lies (HR) i DJ Mega Denke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari