„Kosovske institucije ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini“ 1Foto: Jelena Tasić

Posle neovlašćenih arheoloških radova i služenje mise u ostacima pravoslavne crkve Svetog Nikole na arheološkom lokalitetu Novo Brdo, u ovom prostoru snimljen je i spot albanske pevačice Aljbane Azizi za njenu novu pesmu „Dobro sam Ti uradila“ („Sa mire ta bona“).

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je reč o „necivilizovanom načinu ponašanja“ koje, između ostalog, pokazuje da „postojeće kosovske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju, koja je zakonom proglašena za zaštićenu zonu i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini“.

„Prostor tvrđave Novog Brda i njena okolina, koja uključuje i arheološko nalazište hrama Sv. Nikole, drevni hram srpskih pravoslavnih mitropolita novobrdskih, po kosovskim zakonima je Specijalna zaštićena zona i sve aktivnosti na ovom prostoru zakonski su regulisane postojećim zakonom. Očigledno za snimanje ovog spota nije tražena dozvola ni opštine ni SPC, što je eksplicitno sankcionisano Zakonom o Specijalnim zaštićenim zonama. Eparhija Raško-prizrenska, kao jedan od članova petočlanog Saveta za Specijalne zaštićene zone, ima obavezu da što hitnije ovo pitanje pokrene u prvom sazivu Saveta čim budu imenovani novi resorni kosovski ministri za kulturu i prostorno planiranje, koji su uz šefove EU kancelarije i Misije OEBS-a takođe članovi ovog tela, čiji je inače zadatak da se brine o zaštiti ovih zona i poštovanju zakona“, navodi se u saopštenju ERP.

Iz ERP je najavljeno da će se zbog nedozvoljenog snimanja muzičkog spota u ostacima pravoslavnog hrama na Novom Brdu posebnim dopisom obratiti međunarodnim predstavnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari