Najnoviji, šesnaesti po redu broj časopisa za književnost Kovine, koji već desetak godina izdaje Književna opština Vršac, u celosti je posvećen liku i delu njenog dugogodišnjeg predsednika i urednika, pesnika, prevodioca i publiciste Petru Krdua (1952-2011).

Časopis će biti promovisan ispred njegovog spomen-obeležja u Vršcu u podne 25. septembra, na dan kada je Krdu rođen. O Krduu i njegovom stvaralaštvu govoriće književni kritičar Dejan Tadić i urednica Kovina, pesnikinja Sanda Ristić Stojanović, dok će objavljene i neobjavljene Krduove pesme kazivati Marija Vasić Kanacki, Danica Mirosavljev i Otilia Peskariu.

U Kovinama su objavljeni tekstovi Nikete Staneskua i Augustina Dojnaša koji pišu o Krduovoj poeziji, kao i Draško Ređep, Jovica Aćin i drugi. U tematskom broju su i retki intervjui sa Krduom, a tu su i Krduove pesme, kao i intervju koji je on uradio sa Emilom Sioranom. Tu su i tekstovi objavljeni u različitim novinama i časopisima povodom Krduove iznenadne i prerane smrti među kojima i tekst: Jovana Ćirilova, Draška Ređepa, Mihajla Pantića, Biserke Rajčić, Nenada Dakovića, Ljubinke Milinčić, Jelene Čižove, Nikole Bertolina, Tanje Kragujević. Ove Kovine ilustrovane su i brojnim fotografijama Petru Krdua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari