„Ni priča o Indijani Džounsu više ne izgleda nimalo romantično ukoliko je posmatramo iz perspektive struke. I, to ne samo u Jugoistočnoj Evropi već u čitavom svetu“, rekao je ministar kulture Ivan Tasovac juče u Narodnom muzeju na otvaranju regionalnog seminara Zaštita kulturnih dobara u Jugoistočnoj Evropi. On je istakao da je kulturno nasleđe poslednjih godina sve izloženije specifičnom obliku ugrožavanja – nezakonitom prometu.


– Krađa umetničko-istorijskih predmeta, devastacije i pljačke arheoloških lokaliteta, nezakonita trgovina i masovno falsifikovanje i nezakoniti izvoz kulturnih dobara, sve su učestaliji oblici ugrožavanja kulturnog nasleđa mnogobrojnih zemalja – podvukao je Tasovac.

Prema njegovim rečima, to je dobro organizovan i vrlo unosan međunarodni kriminal, koji se intenzitetom i obimom svrstava odmah iza trgovine oružjem i narkoticima, pa samim tim zahteva stalnu koordinaciju delovanja i što kondezovanije suprotstavljanje na nacionalnom i međunarodnom nivou.

– U Republici Srbiji, nažalost, pokretna kulturna dobra su sve izloženija krađama, nezakonitoj trgovini i iznošenju iz zemlje. Najčešće se otuđuju slike i skulpture, stari predmeti, stari novac, fragmenti arhitektonske plastike, nekontrolisanom iznošenju iz zemlje su sve češće izloženi i etnografski predmeti – upozorio je ministar i ukazao da je analiza stanja kulturnih ustanova u zaštiti nasleđa, nažalost, pokazala da su bezbednosni uslovi za čuvanje i izlaganje predmeta neodgovarajući.

Tasovac je istakao i važnost digitalizacije nasleđa i međusektorske saradnje različitih ministarstava i lokalnih zajednica.

– Digitalizacija je jedno od strateških opredeljenja Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. I veoma je bitno uspostavljanje kvalitetnije intersektorske saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom finansija, Upravom za carine, predstavnicima lokalnih zajednica. Ovo je priča koja ne može da bude strogo centralizovana – svaka lokalna zajednica, svaki lokalni muzej, pojedinac koji radi u tim ustanovama, kao i svaki građanin mora da bude svestan kolika je važnost svakog pojedinačnog umetničkog dela i koliko je važno da ono ostane na lokalitetu ili na mestu gde se nalazi jer je ono neraskidiv deo našeg kulturnog identiteta – zaključio je ministar.

Pozdravivši prisutne, Bojana Borić Brešković, v.d. direktora Narodnog muzeja, naglasila je da je ta institucija krovna u zemlji kada je reč o zaštiti kulturnog blaga i rekla: „Seminar je prilika da se sagleda kompletna problematika zaštite kulturnih dobara iz perspektive stručnjaka različitih profila.“

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavie Denio je takođe na početku svog obraćanja pozdravio i zahvalio svim kolegama koji su u velikom broju došli iz daleka i pomogli organizaciju seminara, Bojani Borić Brešković i ministru Tasovcu, čiji entuzijazam, kako je primetio, ne jenjava. Ambasador je podsetio da je prvi ovakav seminar održan prošle godine u Sarajevu. Tada je takođe učestvovao veliki broj eksperata, a uspostavljena je saradnja sa Interpolom i drugim bitnim međunarodnim organizacijama i institucijama. Denio je istakao da je za zaštitu kulturnih dobara – dobra koordinacija preduslov.

– Zbog kulturnog bogatstva u vašem regionu suzbijanje ugroženosti kulturnih dobara zahteva međunarodnu saradnju – naglasio je on.

Ko ne shvata odgovornost – na edukaciju

– Veliki broj ustanova nema ili ne sprovodi elementarne bezbednosne mere zaštite predmeta od krađe, što podrazumeva da ćemo morati da radimo posebnu edukaciju za onaj deo ljudi koji u ovom trenutku ne shvataju kakva je odgovornost u poslu koji im je poverila država, a to je čuvanje nacionalnog blaga – istakao je Tasovac i naveo – Identifikovali smo specifičan problem – brojni arheološki lokaliteti uključujući i neke od izuzetnog značaja kao što su Viminacijum i Kostolac, Justinijana prima, kasnoantička utvrđenja zlata kod Prokuplja ugroženi su ilegalnim iskopavanjima.

Srpska izvanredna policija

– Pogledajte iza mene sliku Ežena Delakora koja je ukradena iz jedne pariske galerije pre godinu i po dana – rekao je ambasador Francuske pokazavši na reprodukciju na velikom sjajnom panou postavljenom iza leđa ključnih govornika.

– Nađena je u Beogradu zahvaljujući uspešnoj saradnji između Srbije i Francuske – naglasio je on i zahvalio se našoj policiji, koja je, kako je rekao, izvela „izvanrednu brzu i efikasnu istragu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari