Kragujevac domaćin najboljim svetskim harmonikašima 1Foto: Muzički centar Kragujevac

Internacionalni festival umetnika harmonike biće održan u Kragujevcu2, od 16. do 23. novembra.

Kragujevac će tako po 30. put biti mesto okupšljanja najboljih svetskih harmonikaša, pobednika Svetskog kupa, Svetskog trofeja i nekoliko prestižnih takmičenja u Nemačkoj i Španiji.

Prvo festivalsko veče otvara trio harmonika “Sirius” iz Italije, pobednik Svetskog kupa u kategoriji kamernih ansambala.

Na festivalu učestvuje i Kragujevački akademski orkestar akordeonista, kao i Gradski kamerni orkestar “Šlezinger“, sa kojim će kao solista nastupiti Petar Mirkov, doktorand na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Po rečima člana Gradskog veća za kulturu Miljana Bjeletića, ovaj festival ima veliki značaj, pre svega, zbog svog međunarodnog karaktera, pa će publika u Kragujevcu moći da čuje najbolje mlade akordeoniste, koji su tokom prethodne godine osvajali prva mesta na prestižnim takmičenjima.

– Festival na najbolji način afirmiše Kragujevac kada je klasična muzika, odnosno harmonika u pitanju. Značajan je i njegov doprinos u smislu neformalnog obrazovanja, jer studenti Filuma i učenici Muzičke škole imaju mogućnost da unaprede stečeno znanje i da ga primene u praksi, istakao je Bjeletić.

Svi koncerti na Festivalu biće održani u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, a ulaz je slobodan.

Festival organizuje Muzički centar Ad Libitum pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari