Kraljevo domaćin Festivala "Joakim Vujić" od 15. do 22. maja 1Foto: Ilustracija

Predstavom „Sumnja“, u izvođenju Kraljevačkog pozorišta  čiju režiju potpisuje Jug Đođević, sutra 15. maja, u Kraljevu počinje 55-ti Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.

Publika iz Kraljeva i okolnih gradova moći će da, u narednih sedam dana odgleda osam predstava koje je  selektorka ovogodišnjeg festivala, dramska spisateljica i dramaturškinja Branislava Ilić ,izabrala za prikazivanje.

Saopštavajući, nedavno u Kraljevu svoju odluku o izboru predstava za ovogodišnji festival Branislava Ilić je, pored ostalog rekla i „Primećujem da su posle nekoliko sezona posvećenih obeležavanjima raznih jubileja i važnih istorijskih datuma, mnoga pozorišta odlučila da ovog puta pruže šansu mladim pozorišnim stvaraocima; takođe da po prvi put pozovu neke već afirmisane reditelje i rediteljke; da svesno ulaze u rizike sa dramama koje se opiru jednostavnom scenskom uobličenju ali i da kroz svoje predstave namerno problematizuju društveno-političke odnose našeg svakodnevnog života. Sve ove napore smatram pozorišno značajnim i potrebnim i važnijim od samog rezultata. Ja sam napravila svoj izbor od osam predstava. Sedam u konkurenciji za tako željene nagrade i jednu u čast nagrađenih. Dakle selektorski posao je, reklo bi se, obavljen, ali sam rešila i da izađem izvan granice očekivanog, potrebnog, propisanog, neophodnog. Da li su predstave koje sam izabrala bolje od onih koje nisam? Nisu. Da li su predstave koje sam izabrala značajnije od onih drugih? Nisu. Da li su predstave koje sam izabralakvalitetnije, atraktivnije, provokativnije, uzbudljivije od ostalih? Ako kažem da jesu, hoćete li mi verovati? Pobogu zašto? Moj izbor je krajnje ličan, do bola ličan, motivisan potrebom da se pronadje pozorište izvan granice. Da li su baš ove predstave prave za taj iskorak? Ko to zna…“

Pored predstave kojom Kraljevačko pozorište otvra festival publika će moći da vidi još i predstavu „Banović Strahinja“ koja je plod koprodukcije  Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici i Šabaškog pozorišta, zatim predstavu„Naši preci, jedite sa nama“  , još  jednu koprodukciju dva pozorišta ,Puls teatra iz Lazarevca i Narodnog  pozorišta „Sterija“ iz Vršca , „Ali grad me je štitio“ Narodnog pozorišta Užice, „Negri“ Knjaževsko-srpskog teatra, „Triptih o radnicima“ Gradskog pozorišta Čačak i „Animals“ Kruševačkog pozorišta.

Šabačko pozorište će,u čast nagrađenih, izvesti predstavu „Pretposlednja panda ili statika“.

 Organizatori 55-te smotre pozorišta  „Joakim Vujić“ su Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, Kraljevačko pozorište i grad Kraljevo a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.