Kraljevski portreti virtuelnom rutom 1Foto: Bojan Cvejić

Izložba „Srpski kraljevski portreti“, u Domu Jevrema Grujića, obustavljena je zbog pandemije korona virusa ali je od 19. marta virtuelno dostupna na sajtu  www.galerijeimuzeji.rs.

Na izložbi su prikazani najlepši portreti članova slavnih dinastija Karađorđević i Obrenović, prvi put ujedinjenih u umetnosti.

Članove kraljevskih porodica portretisali su naši najslavniji slikari, pa se na izložbi nalaze dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Uroša Kneževića, Vlaha Bukovca, Steve Todorovića i mnogih drugih. Zanimljive i nesvakidašnje su karikature članova kraljevske porodice Karađorđević, koje je radila slavna Milena Pavlović Barili u vreme kada je sa svojom majkom živela na dvoru kralja Aleksandra, ali i dela savremenog umetnika prof. Aleksandra Leke Mladenovića, koji predstavlja članove dinastije Obrenovića u pank stilu.

Dragulj ove izložbe svakako je jedan od najlepših portreta kraljice Natalije Obrenović, Steve Todorovića – poznatiji kao srpska Mona Liza.

Pored portreta, na izložbi su izloženi i lični predmeti koji su pripadali kraljevskim porodicama, fotografije i kraljevski darovi.

Uživaćete u remek-delima slikarstva koja dolaze iz najvećih muzeja i galerija širom Srbije: Narodnog muzeja u Beogradu, Istorijskog muzeja Srbije, Galerije Matice srpske, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Pančevo, Galerije Milene Pavlović Barili, Muzeja Rudničko-takovskog kraja i privatne kolekcije kneginje Jelisavete Karađorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari