Zlatna kupola na zgradi bečkog muzeja Secesija, koja od svog postavljanja stoji prazna, biće od maja 2008. godine pretvorena u luksuznu hotelsku sobu veličine 100 kvadratnih metara. Iznad kupole će biti drvena konstrukcija, a gosti će moći da uđu u hotelsku sobu stepenicama preko čelične konstrukcije sa spoljne strane muzejske zgrade.

Zlatna kupola na zgradi bečkog muzeja Secesija, koja od svog postavljanja stoji prazna, biće od maja 2008. godine pretvorena u luksuznu hotelsku sobu veličine 100 kvadratnih metara. Iznad kupole će biti drvena konstrukcija, a gosti će moći da uđu u hotelsku sobu stepenicama preko čelične konstrukcije sa spoljne strane muzejske zgrade. Ideja je potekla od japanskog umetnika Tacua Nišija, koji je poznat po izboru neobičnih mesta za svoje projekte. On je 2000. i 2002. godine, sličan projekat realizovao u nemačkom Ahenu i britanskom Liverpulu, kada je jednu prostoriju u parlamentu preuredio u hotelsku sobu.
BELEF – BEOGRADSKI LETNJI FESTIVAL, DANAS n Instalacije u prostoru (Beogradska tvrđava), od 23. jula do 14. avgusta. Umetnici Kalle Brollin, Charlotte Karlšon, Pia Sandstorm, Claire Fontaine, Le buro, Robert Kunz, Su Tomesen, Janoš Šugar, Anne Verhoijzen, Dejan Anđelković, Jelica Radovanović, Škart + prrrob:a, Vladimir Perić, Era Milivojević, Vera Stevanović, Marija Ilić, Milena Putnik, Radmilo Petković, Dragan Đorđević, Irena Kelečević; n „Upgrade festival“ od 23. jula do 14. avgusta i izlozima u Knez Mihailovoj ulici; n Bilbordi Aleksandre Croitoru, Dana Perjovsćia, Erwina Wurma, Ane Nedeljković, Zografa, Dragana Papića, Siniše Ilića, Svetlane Ćopić i Irene Kelečević na različitim lokacijama u gradu, tokom trajanja Belefa; n PQ na Belefu – Srbija na Praškom kvadrijenalu 2007, od 27. jula do 12. avgusta, Iglo na Kalemegdanu; n Prezentacija Topiary Art Trust, večeras od 19 sati u Kazamatima na Kalemegdanu; n „Zemlja sreće“ – rep opera (silikonska melodrama), druga premijera ovogodišnjeg Belefa (autorka libreta Dušanka Stojanović, kompozitor Vladimir Pejković, reditelj Đurđa Tešić) premijerno izvedena 28. jula, svoju drugu reprizu imaće večeras od 21 sat u Šancu kod Leopoldove kapije na Kalemegdanu. Pojavljuju se operska pevačica Dubravka Arsić i glumac Nikola Vujović, tu je i Hor umetničke grupe Činč koji komentariše radnju. Vizuelni identitet i scenografija „Zemlje sreće“ delo su Gabrijela Glida, dramaturg je Milena Bogavac, kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, a autor video radova Danilo Popović.
Predstavom „Crvenkapa“ beogradskog Pan teatra, večeras od 20.30 sati nastavlja se Leto na Gardošu, čiji je organizator gradska opština Zemun. Tekst i režija Miodrag Milovanov.
Proslava Dana opštine Mladenovac obuhvata, od 30. jula do 6. avgusta, raznovrstan program, uključujući izložbe, promocije knjiga, Festival danskog filma, koncerte i predstave, među kojima je i „Pevam kao da sam ptica“ beogradskog Plavog pozorišta. Plavo pozorište izvešće tu predstavu, koprodukciju sa međunarodnim festivalom u Haleu, na završetku manifestacije 6. avgusta u Centru za kulturu, gde će 31. jula biti otvorena izložba slika Hadži Sretena Vujanca, a 2. avgusta i izložba „Poznati Mladenovčani“. Na Dan opštine, 2. avgusta, u bašti kod fontane biće održano bluz veče, a nastupiće trio Muckey Lean, Jovan Ilić i Mika Ivković. Osim Festivala danskog filma, publika će moći da vidi i animirane filmove „Sezona lova“ i „Ples malog pingvina“. Biće izvedena i predstava „Žal za mladost“ Pozorišta iz Velike Plane, dok će 4. avgusta na platou ispred zgrade opštine biti otvorena prodajna izložba radova dece iz Društva za pomoć osobama ometenim u razvoju „Delfin“. Nekadašnje selo Mladenovac kod Beograda proglašeno je varošicom 2. avgusta 1883, ukazom kralja Aleksandra I Obrenovića. Svečana sednica SO Mladenovac biće održana 2. avgusta, kada će biti dodeljena javna priznanja. U okviru Dana opštine, biće održan i raznovrstan sportski program, a ulaz na sve programe je besplatan.
Britanske rok legende, Rolingstouni priredili su u subotu u Sankt Peterburgu još jedan dvosatni spektakl u okviru svetske turneje „A Bigger Bang“, što je bio njihov drugi koncert u Rusiji u 45-godišnjoj karijeri, posle debija u avgustu 1998. u Moskvi. Stounsi su na ogromnom gradskom trgu, nedaleko od Ermitraža, izveli set od 19 pesama, počev od „Start Me Up“, zaključno sa „Brown Sugar“, kao što čine na celoj turneji, u okviru koje su nastupili nedavno i prvi put u Crnoj Gori i Srbiji. I pred ruskom publikom odali su počast legendarnom Džejmsu Braunu, a Kit Ričards, kome ovog puta nije registrovan nijedan kiks, otpevao je solo „You Got The Silver“ i „Little T & A“, koju nije izvodio na prethodnih nekoliko koncerata, uključujući budvanski i beogradski. Na pomoćnoj bini Stounsi su odsvirali „Miss You“, „It’s Only Rock’n Roll“ i „Satisfaction“, nastavljajući potom do kraja koncerta sa „Honky Tonk Women“, „Sympathy For The Devil“, „Paint It Black“ i „Jumping Jack Flash“. Prema navodima obožavalaca, među kojima je bio značajan broj i onih koji su prisustvovali moskovskom koncertu 11. avgusta 1998, u okviru turneje „The Bridges to Babylon“, atmosfera je bila odlična, a obezbeđenje, iako mnogobrojno, bilo je znatno neprimetnije od onog u Moskvi, kada je bilo više od hiljadu unifromisanih policajaca. S obzirom na geografski položaj Sankt Peterburga, koncert je održan praktično po dnevnom svetlu, jer oko 21.30, kada je počeo, sunce još nije bilo zašlo, pa je sumrak počeo tek nešto pre ponoći, u vreme bisa. Vizuelni doživljaj spektakularne bine Stounsa zato nije mogao da dođe u prvi plan, ali se zato pobrinula priroda, kad se jedna duga pomolila tačno iznad strane na kojoj je svirao Ričards. Jedna kapa ruske vojske bačena je među Stounse dok su svirali na pomoćnoj bini, a Džeger ju je, zahvaljujući, stavio Vudu na glavu. Posle Sankt Peterburga, Stounsi nastavljaju turneju 1. avgusta u Helsinkiju, a završiće je krajem meseca u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari