Kreću bioskopske projekcije nagrađivanih dokumentaraca „Bez“ i „Prizvan i pozvan“ 1Foto: Promo/ PRIZVAN I pozvan, kadar iz filma

Bioskopsko prikazivanje dva aktuelna, međunarodno nagrađivana, srpska dokumentarna filma, „Prizvan i pozvan“ i Bez, počinje danas u Dvorani Kulturnog centra Beograd (DKC), u 18 sati.

„Festivalska publika u mnogim zemljama odlično je reagovala na specifičan humor u oba filma i prepoznala da ovi filmovi ne dele samo neke od protagonista, već iako stilski različiti, u velikoj meri dele poetiku i isti filmski univerzum. Zbog toga smo i odlučili da ih prikazujemo jedan za drugim, u istom bloku, bez pauze, što će i za nas biti poseban doživljaj“, izjavio je Srđa Vučo, producent i reditelj.

Kreću bioskopske projekcije nagrađivanih dokumentaraca „Bez“ i „Prizvan i pozvan“ 2
Foto: Promo/ Bez, kadar iz filma

„Nakon festivala, radujemo se početku bioskopskog prikazivanja, a naročito jer imamo mogućnost da ih prikazujemo zajedno. Pozivamo sve koji žele da pogledaju film Prizvan i pozvan, o srpskoj političkoj istoriji i prvim višestranačkim izborima 1990, kao i film Bez, komični dokumentarac na granici fikcije, koji prikazuje avanture beogradskog slikara Aleksandra Denića u potrazi za svojim izgubljenim psom“, izjavio je Luka Papić, reditelj.

Filmovi će se prikazivati svakog dana od 29. juna, do sede, 5. jula 2023. od 18 sati u bioskopskoj dvorani Kulturnog centra Beograd. Filmovi će biti prikazivani u istom bloku, bez pauze, po ceni jedne ulaznice, a ukupnog su trajanja od 125 minuta.

Kreću bioskopske projekcije nagrađivanih dokumentaraca „Bez“ i „Prizvan i pozvan“ 3
Foto: Promo/ PRIZVAN I pozvan, kadar iz filma

„Prizvan i pozvan“ u režiji Srđe Vuča i Luke Papića, na nekonvencionalan način obrađuje temu početaka višestranačja u Srbiji sagledavajući ovaj bitan istorijski događaj iz slikovite i komične vizure četiri politička autsajdera, kandidata na tim izborima.

Kreću bioskopske projekcije nagrađivanih dokumentaraca „Bez“ i „Prizvan i pozvan“ 4
Foto: Promo/ Bez, kadar iz filma

U filmu Bez, u režiji Luke Papića, Denić nas zajedno sa svojim neobičnim prijateljima, vodi na putovanje kroz njegovu viziju Srbije u kojoj se sudaraju srednjevekovne ruševine i novogradnja, crkve niču pored komunističkih spomenika, a psi postaju uzvišena filozofska tema. Oba filma, podržana su od strane Filmskog centra Srbije i realizovana u produkciji Ranč Production, ostvarila su zapažene festivalske uspehe u zemlji i inostranstvu.

„Bez“ je izabran za najbolji srednjemetražni film na prestižnom festivalu dokumentarnog filma Visions du reel u Nionu 2021, i dobitnik je Grand Prix i nagrade za najbolju montažu, Beldocs 2022. „Prizvan i pozvan“, nosi nagradu publike za najbolji evropski film i nagradu za najbolju montažu Beldocs 2023, a premijerno je prikazan u takmičarskom programu najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu IDFA u Amsterdamu 2022.

Ranč production je nezavisna producentska kuća, u oblasti dokumentarnog, igranog i eksperimentalnog filma, koju su 2018. godine osnovali producent i reditelj Srđa Vučo, reditelj Luka Papić i pisac i reditelj Vladimir Vulević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari