Kritička naracija inovativnog i vickavog duha 1Foto: Una Miletić

Poslednji put kada sam video uživo Ežena Joneska, i tačno se sećam datuma, 6. decembar, 1986, kad je izašla njegova knjiga sa mojim pregovorom, upravo sam bio došao iz Rumunije i požurio sam da mu se javim.

Kad sam stigao, upitao me je da li imam sve njegove knjige? Nemam sve, odgovorio sam, nemam knjigu “Izvanredni bordel”. On je otišao u drugu sobu i doneo je knjigu. Kad sam stigao u hotel video sam laskavu posvetu, a kad sam počeo da je listam, primetio sam da je sva išarana, isprecrtavana i shvatio da je on lektorisao knjigu po izlasku iz štampe i unosio naknadne izmene. Pomislio sam da ga mu je knjiga potrebna jer možda na njoj radi, međutim đavo je umešao prste, i šapnuo na uvo, “on ti je poklonio tu knjigu”. Sa stidom moram da priznam da sam sam se sa tom knjigom vratio u Bukurešt i sad se nalazi u mojoj biblioteci. Kad umrem tu knjigu ću ostaviti “Biblioteci rumunske akademije”- ispričao je Euđen Simion, veliki rumunski intelektualac na promociji svog dela “Mladi Ežen Jonesko”, koju je ovdašnjim čitaocima ponudila “Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića”.

Za autora knjige “Mladi Ežen Jonesko”, Euđena Simiona na književnoj večeri rečeno je da je impozantna ličnost, i najavljeno da će se uskoro pojaviti njegove knjige o još dva vodeća rumunska autora, koji su živeli i radili u Parizu i obeležili drugu polovinu 20. veka u intelektualnom i književnom smislu, Mirči Elijadeu i Emilu Sioranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari