Krvavi putevi / Blodveger - Priča o nacističkim prinudnim logorima na severu Norveške 1

Kulturni centar Grada predstaviće projekat u organizaciji istraživačkog pozorišta i organizacije Vajswerk pod nazivom Krvavi putevi / Blodveger, u subotu, 6. aprila od 18 časova.

Krvavi putevi je nemačko-norveško-švedsko-rusko-srpski projekat istraživačkog pozorišta o sovjetskim i jugoslovenskim prinudnim radnicima u Norveškoj, pod nemačkom opsadom za vreme Drugog svetskog rata.

Istraživači iz Berlina, Narvika, Stokholma, Beograda i Arhangelska tragaju za ličnim pričama prinudnih radnika u Norveškoj pod nemačkom okupacijom. U Krvavim putevima čuju se izjave svedoka tog vremena postavljene u istorijski kontekst.

Nemačka je 9. aprila 1940. godine, iz strateških i ekonomskih razloga, napala i zauzela Norvešku. Oko 130.000 prinudnih radnika – najviše iz Sovjetskog Saveza i Jugoslavije – odvedeni su u Norvešku i iskorištavani pretežno za gradnju bunkera, puteva i pruge, od kojih je 16.500 umrlo.

Beograd je jedan od pet gradova, pored Archangelska, Berlina, Narvika i Skinnskatteberga, u kome će biti predstavljen ovaj jedinstveni istraživački projekat i to uvek sa akcentom na zemlji domaćinu.

Učesnici predstavljanja u Beogradu biće:

Dr. Milan Koljanin, istoričar, stručnjak za teme u oblasti istorije Jugoslavije, holokausta i genocida,

Beate Neimann, autorka knjige “Moj otac je bio naci ubica” i ćerka Bruna Satlera, šefa beogradskog Gestapoa od 1942. do 1944. godine,

Jovan Arsenić, filmski reditelj i psiholog, učesnik projekta zadužen za priče jugoslovenskih zatvorenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari