Kultna Cvijićeve disertacija "Fenomen karsta" slavi 125 godina 1Foto: wikipedia Milan Jovanovic

U Srpskoj akademiji nauka u umetnosti juče je održan međunarodni naučni skup povodom 125 godina od publikovanja monografije „Das Karstphänomen“ („Fenomen karsta“) čuvenog srpskog geografa i etnologa Jovana Cvijića.

Reč je o Cvijićevoj doktorskoj disertaciji, odbranjenoj 1892. u Beču, koja je postavila temelje nove naučne discipline – nauke o karstu. Cvijićev rad 1893. objavljen je u bečkom naučnom časopisu „Geografske rasprave“, a na srpski jezik preveden je dve godine kasnije pod naslovom „Karst“ koji se u srpskoj geologiji nazva i kras. Zahvaljujući Cvijiću u svetskoj geološkoj nauci i njoj srodnim disciplinama i danas su u upotrebi slovenski i srpski termini koje je on u disertaciji koristio za geomorfološku i hidrogeološku fenomenologiju krečnjačkih terena.

Skup su organizovali Odbor za kras i speleologiju SANU sa Društvom geomorfologa Srbije, Srpskim geografskim društvom i Komisijom za karst Srpskog geološkog društva. Učesnicima konferencije obratili su se predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić, akademik Vidojko Jović i dopisni članovi Aleksandar Kostić, Slobodan Marković i Vladica Cvetković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari