Kultura kao utočište zdravog razuma 1Foto: Fonet

Prvi susret značajnih savremenih književnika iz Srbije i sveta „Beogradski
kontrapunkt“ završen je danas u Beogradu.

Na „Beogradski kontrapunktu“ na temu „Šta može književnost u današnjem vremenu“ učestvovali su Peter Handke, Milovan Danojlić, Ju Hua, Frederik Begbede, Zahar Prilepin, dok su domaćini bili reditelj i pisac Emir Kusturica i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević, idejni
pokretač skupa.

Oni su usvojili „Beogradsku izjavu“ u kojoj su se složili da stvaralaštvo ne trpi nametnute, oktroisane istine i ograničenja, ma odakle dolazili.

Vukosavljević je u završnoj reči na „Beogradskom kontrapunktu“ u Jugoslovenskoj kinoteci rekao da je skup uspeo, uz mnoga otvorena pitanja i ohrabrujuće poruke.

Uspeli smo u tome, ocena je svih, da je kultura dva dana bila velika tema u našem glavnom gradu, uz učešće eminentnih ljudi sa svih meridijana, važni pisci i intelektualci, rekao
je on.

Zaključak bi mogao da bude da kulturi treba dati šansu i da je u svetu, koji se pred našim očima drma, kultura poslednje utočište zdravog razuma i pozitivnog ohrabrenja koje može da
spaja ljude, civlizacije i nacije, rekao je Vukosavljević.

on je dodao da kultura jeste i treba bi da bude ono što je oduvek bile, muzika koja se čuje iznad buke ratova i zveckanja oružjem.

Gosti pisci na konferenciji za novinare nisu bili raspoloženi za odgovore na pitanja novinara, pošto su se, prema obrazloženju ministra, umorili, pri čemu je čuveni austrijki pisac Peter Handke kratko rekao da je sve rečeno u izjavi, a Prilepin dodao da je sve bilo divno i edukativno.

Ju je skup u Beogradu uporedio sa horskim pevanjem, kad svi pevaju istim glasom, u različitim tonalitetima, u pratnji različitih instrumenata, ali napreduju u istom pravcu.

Takav je bio naš sastanak, zaključio je Ju.

Vukosavljević je izrazio nadu da će interkulturni dijalog iduće godine imati svoj nastavak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari