Kultura u tri reči 1

Kad odrastate sa svešću da je pojam Raška, u ambijentu našeg jezika, jedan od najvažnijih, prapostojbina, prva adresa i kolevka Srbije, baviti se kulturom u Raški ima posebnu težinu, značaj i obavezu.

Postoji ona čuvena latinska poslovica „nomen est omen“ – ime je znak, sudbina, karakter, duh… Taj dobri duh, koji Raška ponosno čuva, sudbinski je vezan za karaktere naših ljudi, a iz dobrote i duhovnosti rađaju se talenat, vrline i sposobnosti. Taj duh je premostio vreme od Vizantije i antike do renesanse, stvorio najlepše zadužbine koje pripadaju svetskoj kulturnoj baštini i najznačajnije ličnosti srpskog srednjeg veka. Stvorio je i savremenu Rašku i njene velike pojedince koji su na krilima ovog duha, sopstvenim znanjem, radom i zalaganjem, doprineli da se ponosimo našim lekarima, profesorima, književnicima, naučnicima, poslovnim ljudima širom zemlje i sveta. Ovaj duh stvorio je i Raške duhovne svečanosti.

Već 25 godina Raške duhovne svečanosti promovišu i proslavljaju najrazličitije vidove ljudske kreativnosti. Za to vreme izgradile su svoj mali svet. Svet traganja, stvaranja i otkrića. Svet dobrote, istine, lepote i duhovnosti.

Negujući ono najbolje što srpska kulturna scena ima da ponudi, trudili smo se da na našoj manifestaciji ponudimo vrhunska ostvarenja i drugih kultura. Da podstičemo kreativnost, slobodu izražavanja, multikulturalnost i demokratski duh, u istinskom smislu te reči.

S druge strane, za ovih 25 godina, veliki svet se, u dobroj meri, promenio. Ali ostala je čovekova iskonska potreba za kulturom i težnja ka uzvišenijem, lepšem i boljem. Težnja ka trajnim vrednostima koje prevazilaze pojedinačno i streme ka opštem i univerzalnom.

Zato sa ponosom, uz zahvalnost svima koji su tome doprineli, možemo reći da je za četvrt veka na Raškim duhovnim svečanostima bilo više od 300 najrazličitijih programa, sa preko 1.000 učesnika.

Promocije knjiga, koncerti, izložbe, pozorišne predstave, predavanja, tribine, programi za decu… obeležiće i ovogodišnji program Raških duhovnih svečanosti.

U petak, 20. jula, počela je XVIII Međunarodna likovna kolonija „Akademija Jelena Anžujska“, koja je svojevrsni uvod u Raške duhovne svečanosti. Kolonija traje do 27. jula, a 15. avgusta, otvaranjem izložbe radova nastalih na Koloniji, počinje centralni deo programa Raških duhovnih svečanosti.

Ceo program objavićemo u narednih nekoliko dana, a ovom prilikom pomenuću samo neka od imena koja će obeležiti jubilarne Svečanosti: Svetislav Božić, Rade Šerbedžija, Miroslav Tadić, Peca Popović, Nebojša Bradić, Zoran Paunović, Milan Vlajčić, Velja Pavlović, Slavimir Stojanović Futro, Radmila Stanković, Svetlana Bojković, Neda Todorović, Zoran Hamović…

Poseban program, u režiji Ane Đorđević, biće posvećen dosadašnjim dobitnicima priznanja „Stefan Prvovenčani“. Biće još puno iznenađenja, a posebno bih istakao i naš muzički program koji će obeležiti gosti iz Rusije, SAD-a, Grčke, Mađarske i Južne Koreje, kao i jedna od najpopularnijih grupa sa prostora bivše Jugoslavije.

Ovogodišnji slogan je „Kultura u tri reči“, a za vizuelni identitet i novi logo manifestacije zaslužan je naš stalni saradnik, dizajner Milutin Marković.

Projekat je sufinansiran sredstvima iz budžeta Opštine Raška. Stavovi izneti u tekstovima ovog projekta su isključiva odgovornost autora i urednika i ni na koji način ne odražavaju stavove sufinansijera projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari