Kustendorf 2018 od 16. do 21. januara 1Foto: S. Pikula

Jedanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 16. do 21. januara na Mećavniku, na Mokroj Gori, najavljuju organizatori ove smotre, čiji je osnivač i umetnički direktor Emir Kusturica.

Festival će kao i prethodnih godina biti posvećen mladim filmskim stvaraocima i svetski proslavljenim autorima. Američki časopis Muvimejker, ponovo je ove godine uvrstio Kustendorf u godišnju listu 25 najkul festivala na svetu. Listu je sastavio osmočlani žiri koji čine filmski stvaraoci, urednici programa filmskih festivala i filmski publicisti. Na ovogodišnjoj listi su inače festivali u rasponu, od dobro poznatih smotri koje okupljaju hiljade filmskih umetnika, do festivala za koje nisu čuli ni najposvećeniji filmski entuzijasti i stvaraoci.

„Na Kustendorfu vreme staje, a posetioci su uronjeni u svet čudesnih filmova, neprekidnih žurki i priča majstora filmske umetnosti. Na čelu skupa je Emir Kusturica, srpski filmski autor i dobitnik dve Zlatne palme, koji privlači lučonoše filmske umetnosti poput Džonija Depa, Alfonsa Kuarona i Andreja Končalovskog na razgovore i retrospektive. Sva pažnja je usmerena na prepoznavanje novih talenata iz čitavog sveta, pa je festival savršeno mesto za dolazeću generaciju mladih filmskih autora“ – prokomentarisao je Muvimejker. .

Podsećanja radi, od osnivanja 2007. dosad, kroz Kustendorf su prošli brojni mladi umetnici koji već godinama ostavljaju značajan autorski trag na filmskoj sceni što, kako navode organizatori ove manifestacije „najbolje svedoči da se cilj festivala, razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima, iz godine u godinu sve više ostvaruje“. Nagrade – zlatno, srebrno i bronzano jaje, prethodnog, Desetog Kustendorfa, poneli su Mihael Alalu za film „Trn“, Tone Otili za film „Lulu u stvarnom životu“ i Mateo Gariljo za film „Niz grlo“. Kusturica je uručio novoustanovljenu nagradu – Nagradu za najpoetičniji film – bugarskom režiseru Nikolaju Todorovu za film Pre sna dok je Specijalna nagrada žirija dodeljena Aliju Asgariju i Farnuš Samadi za film Tišina. Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju otišla je Andreju Majki za film Prvi.

„Kustendorf je jedan od retkih festivala na svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika. Eminentni gosti među kojima su Lav Dijaz, Paolo Sorentino, Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Žak Odijar, Džim Džarmuš, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Berenis Bežo i mnogi drugi, do sada su bili gosti Kustendorfa. 

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf 2018 ugostiće proslavljene autore, glumce i muzičare kao i brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta i druge eminentne goste iz sveta filma o čemu će biti reči na predstojećoj konferenciji za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.