Kusturica: "Leb i sol" - šta ćete više draga braćo i sestre? 1Foto: A. Ćuk

Nije stvarno nikakva arogancija – kazao je proslavljeni reditelj Emir Kusturica, čim je ugledao novinare koji su ga punih sat vremena nervozno čekali da najavi Šesti festival ruske muzike „Boljšoj“.

– Došlo je do problema kod prenosa spomenka iz Smedereva u Republiku Srpsku, pa zapelo na granici – objasnio je Kusturica i izvinio se novinarima.

On je potom brzo izdeklamovao da će se šesto izdanje festivala Boljšoj održati od 14. do 17. jula na Mećavniku uz podršku kompanije „Gasprom njeft“ i da će prvi put trajati četiri dana.

– Dakle, svaki dan u svakom pogledu sve više napredujemo – našalio se Kusturica, dodajući da se Festival širi da ima sve više gostiju i da će njegovo šesto izdanje svečano otvoriti nastup baletskog prvaka Konstantina Kostjukova, a svečano će ga zatvoriti koncert grupe Leb i sol.

Kusturica je najavio 60 mladih muzičkih talenata iz Srbije, RS i Rusije, koji će se takmičiti za zlatnu, srebrnu i bronzanu Matrjošku i to u dve starosne kategorije – od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina. Broj takmičara iz Rusije i iz Srbije je po prvi put izjednačen, a o najboljima će odlučiti žiri, koji čine Dražen Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, proslavljeni ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

– Ovaj festival dovodi najbolje muzičare na svjetu, pa će tako biti i ovog puta – istakao je Kusturica i najavio da su gosti: Nemanja Radulović, koji će nastupiti sa svojim ansamblom prve festivalske večeri, dok je za 16. jul zakazan koncert svetski proslavljenog, po nekima i najboljeg pijaniste na svetu, Denisa Macujeva . Roman Simovič, najbolji violinista svoje generacije nastupiće sa Simfonijskim orkestrom Boljšoj pod dirigentskom palicom Srboljuba Dimića , Julijan Rahlin, takođe prepoznat kao jedan među prvih pet najboljih violinista sveta nastupiće sa sekstetom oformljenim specijalno za festival Boljšoj .

Kusturica je istakao da će na svečanom otvaranju festivala nastupiti baletski prvak Konstantin Kostjukov uz pratnju prvaka Jovice Begojeva, soliste Miloša Marjana i Tatjane Tatić. Kao posebni gosti festivala nastupiće Kamerni orkestar škole za muzičke talente iz Ćuprije u čast obeležavanja jubileja – 50 godina od osnivanja ove jedinstvene škole, zatim kvintet simfonijskog orkestra Boljšoj, kao i američki gitarista Geri Lukas koji će jedinstvenim muzičkim stilom ozvučiti nemi film „Šahovska groznica“ Vsevolda Pudovkina. Majstorske kurseve mladim talentima održaće gosti festivala, dok će pijanista Denis Macujev održati javni čas svim zainteresovanim muzičarima.

– Kao specijalno iznenađenje za učesnike Festivala i posetioce Mećavnika poslednje veče 17. jula koncert će održati grupa Leb i sol – pa, šta ćete više dragi moji braćo i sestre – zaključio je Emir Kusturica.

Jučerašnje veliko iščekivanje reditelja značajno su novinarima olakšali mladi muzički talenti kvarteta Lumos koji su divno odsvirali čitav koncert Prokofjeva, redni broj dva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari