Lars fon Trir posle sedam godina ponovo na Kroazeti 1

Danski reditelj Lars fon Trir vraća se u Kan nakon sedam godina, saopštili su organizatori najvažnijeg filmskog festivala. Novi film kontroverznog autora zvanično je pridodat ovogodišnjem glavnom takmičarskom programu i biće u trci za Zlatnu palmu.

Fon Trirov novi film „The House That Jack Built“ govori o serijskom ubici DŽeku, koji tokom 1970-ih u Americi vreba svoje žrtve. Glavne uloge igraju Met Dilan i Uma Turman, a reditelj je svoje novo ostvarenje opisao kao „proslavu ideje da je život zao i bezdušan“. Oni koji su imali priliku da vide ovaj film kažu da je ekstremno nasilan i brutalan, poredeći ga sa čuvenim „Antihristom“.

Inače, većina Fon Trirovih filmova svetske premijere imala je u Kanu, a neki od njih, poput „Kroz talase“ i „Ples u tami“, osvojili su i nagrade (prvi Gran pri a drugi Zlatnu palmu). Osim toga, Bjork, Šarlot Gensbur i Kirsten Danst nagrađene su za najbolje glumice zahvaljujući Trirovim filmovima. Upravo u Kanu, na konferenciji za novinare 2011. godine, prilikom promocije filma „Melanholija“, danski reditelj je izrekao čuvenu rečenicu da „saoseća sa Hitlerom“. Na pitanje o svojim nemačkim precima, izjavio je: „Dugo sam mislio da sam Jevrejin. Kada sam upoznao dansko-jevrejsku rediteljku Suzan Bir, nisam bio toliko srećan. Ali onda sam otkrio da sam u stvari nacista. Da je moja porodica nemačkog porekla. To mi je pričinilo zadovoljstvo. Šta mogu da kažem osim da razumem Hitlera… saosećam sa njim pomalo“, kazao je Fon Trir dodajući da to ne znači da podržava Drugi svetski rat. „Nisam protiv Jevreja. Čak ni protiv Suzan Bir. Zapravo, podržavam ih. Sve Jevreje. Mislim Izrael je glavobolja…“, kazao je reditelj pre nego što je spazio poglede glumica Šarlot Gensbur i Kirsten Danst. Zaćutao je za trenutak pre nego što je dodao: „Kako da se izvučem iz ovoga? U redu. Ja sam nacista“, zapečatio je svoju sudbinu reditelj sklon skandalima.

Reakcije su bile vrlo brze. Fon Trir je proglašen nepoželjnom osobom u Kanu. NJegovi filmovi, ipak, nikada nisu bili zvanično zabranjeni, ali je Trir rado nosio majicu sa logom festivala i rečenicom „Persona Non Grata“. NJegov dolazak u Kan nakon sedam godina, posebno je zanimljiv, jer je festival u jeku #MeToo kampanje i odluke da u fokusu budu rodna ravnopravnost, pozvao jednog od reditelja koji se poslednjih meseci suočavao sa optužbama za seksualno uznemiravanja (Fon Trira je optužila pevačica i glumica Bjork).

Inače, organizatori Kanskog festivala objavili su da će osim novog filma Larsa fon Trira, u periodu od 8. do 19. maja, premijere imati i nova adaptacija čuvenog romana „Farenhajt 451“, koji je svojevremeno režirao i Fransao Trifo, zatim film „Divlja kruška“ kanskog laureata Nurija Bilge DŽejlana, kao i „Donbass“ Sergeja Loznice. Festival će zvanično zatvoriti, kako je objavljeno, dugoočekivani film Terija Gilijama „Čovek koji je ubio Don Kihota“.

Serebrenikov ipak u kućnom pritvoru

Ruski reditelj Kiril Serebrenikov neće doći na Kanski festival, iako je njegov film „Leto“ u trci za Zlatnu palmu, budući da je moskovski sud odlučio da mu produži kućni pritvor do 19. jula. Ovu odluku kritikovala je gotovo celokupna ruska umetnička scena, dok je ministar kulture podržao odluku suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari