Lažna ljubavna pesma i stokerska himna: Najveći hit grupe The Police slavi 40. rođendan 1foto: Youtube Screenshot

Pre 40 godina, prvu put je na radio stanicama zasvirala jedna od najprepoznatljivijih pop pesama svih vremena „Every Breath You Take“, koju su prvo odsvirali The Police, nakon raspada benda Sting, a na kraju kroz obrade i mnogi mnogi drugi.

Pesma se pojavila 20. maja 1983. godine, a mesec dana kasnije je našla svoje mesto na albumu „Synchronicity“. Napisao ju je Sting, i postala je, na neki način, i njegova najprepoznatljivija pesma kroz dalju akrijeru. Osam nedelja je bila na vrhu Bilbord top liste u Americi, a četiri nedelje na vrhu britanske. Osvojili su i Gremi za najbolju pesmu godine kao i za pesmu najbolje pop grupe. U maju 2019. godine proglašena je od strane BMI organizacije za najemitovaniju kompoziciju u istoriji radija. Na Roling Stone listi najboljih pesama svih vremena, zauzela je 84. mesto.

Iako su pesmu oduvek, pa i danas, ubacivali u žanr lepe i ljubavne muzike koju šaljete zaljubljeni svom paru, priča iza teksta je malo drugačija. Naime, ovo nije pesma o ljubavi već o uhođenju, a Sting sa njom postaje verovatno najpoznatiji stoker u istoriji muzike. Tamo gde on nju nadgleda i prati svaki njen korak i uzdah, kad stavimo bez melanholične melodije i Stingovog pevanja, postaje poprilično jezivo i zabrinjavajuće. Odnosno kako bi mladi danas rekli, tip iz ove pesme ima puno red flagova.

Pesma je nastala za vreme raskida Stinga i bivše mu žene, kao i započinjanja veze sa njenom prijatlejicom, a kako je rekao u jednom intervjuu, više je bio inspirisan Velikim bratom, konstantnim nadgledanjem i kontrolom, nego bilo kakvom ljubavnom situacijom.

U početku se jako ljutio i svađao sa fanovima što pogrešno tumače ovu pesmu i što je čak često uzimaju za prvi ples na venčanjima. Posle je digao ruke i počeo da uživa u čekovima koje dobija zbog stalnog korišćenja ove numere.

Iako brojke govore kakav je pop potencijal razvila ova pesma, snimanje i stvaranje kompozije je više naginjalo ka alternativnoj priči. Bend je ogolio i svirku i produkciju. Prvenstveno je bila zamišljena bez gitare, a prva ideja je čak bila da pesma bude u rege ritmu. Spot je rađen po uzoru na filmove Ingmara Bergmana. Sve ovo kad se skupi ne obećeva najpuštaniju pesmu u radijskom etru, ali to smo na kraju dobili.

Pesma je više puta kasnije obrađivana i semplovana. Vervoatno najpoznatiji sempl je napravio Paf Dedi u pesmi posvećenoj pokojnom mu prijatelju Notorious BIG-u. Problem je što za taj sempl nikad nije ni pitao ni platio, nakon čega ga je Sting odveo na sud. Zbog svega toga, Didi do kraja života na dnevnoj bazi mora da uplaćuje pet hiljada dolara Stingu. Njih dvojica su danas dobri prijatelji, ali to nije značilo da će danak prestati da se plaća.

Nakon svega, iako im je pesma donela milione, bend je i ne voli baš, iako su svesni veličine hita. Stinga nervira nerazumevanje stihova, dok Stjuarta Koplanda, bubnjara benda iritra aranžman pesme, za koju kaže da je bez gruva. Pesma mu je oduvek bila previše ravna i sem gitarskog rifa koji je došao na kraju i slučajno, sve ostalo mu nikad nije bilo vredno pomena.

Bilo kako bilo, sva njihova nezadovoljstva i nisu toliko bitna, jer kad bi sad uključili radio i krenuli da šaltate stanice, gotovo je izvesno da ćete naleteli na refen ove stokerske pesme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari