Ovogodišnji Grad teatar, koji je u novom terminu, 15. juna, svečano otvoren pod metaforičnim goldonijevskim naslovom „Vama je ovo smiješno, zar ne?!“, završen je 1. avgusta, velikim, glamuroznim programom.


Ispred crkve Santa Marija, glumac Branislav Lečić i direktor Grada teatra Merin Smailagić otvorili su izložbu fotografija „Snovi i stvarnost“, koja predstavlja svojevrsnu istoriju budvanskog festivala, od njegovog početka, 1987. godine, do danas.

Nakon izložbe, u crkvi Santa Marija, publika je mogla da vidi i poslednju pozorišnu premijeru ovogodišnjeg festivala – dramu „Indigo“, u režiji Branislava Lečića, po tekstu glumca Dušana Premovića, koprodukciju sa SMART studijom iz Beograda.

Jedan od naših najpopularnijih glumaca, koji je svojim ulogama ostavio bogat trag na budvanskim scenama, prvi put se predstavio i kao reditelj:

Po njegovim rečima, „Indigo“ se ne bavi samo savremenim ženama, mada je drama fokusirana na žensku priču, nego postavlja i globalno pitanje šta je ono što čoveka danas, u ovakvim egzistencijalnim okolnostima i sistemu vrednosti, zaista čini srećnim – karijera, privatni život, porodica, prestiž, moć…

Glavne junakinje priče, Anu i Belu, igraju Danica Maksimović i Marija Vicković, koje su takođe bile vrlo zadovoljne prijemom publike. Naročito Marija Vicković, koja je ovog leta premijerno igrala naslovnu ulogu u Goldonijevoj „Krčmarici Mirandolini“, u režiji Juga Radivojevića.

– Od prvog dana proba sve je bilo zanimljivo, uzbudljivo, a i sama premijera pokazala se kao izuzetan doživljaj i za nas. Publika je sa nama gotovo na sceni, nema distance, prostor crkve Santa Marija je mali, i sve to doprinosi ovom neobičnom teatarskom doživljaju. I sam tekst Dušana Premovića, koji je naš kolega, glumac, pisan je tako da iz glumca izvuče sve što može – izjavila je Marija Vicković.

Po Danici Maksimović, priča „Indiga“ počinje kada Ana, junakinja koju igra, dobija otkaz na poslu:

– Šta je danas žena, šta se sve od nje zahtjeva, koji su prioriteti na koje danas treba da odgovori u ovoj surovoj borbi za egzistenciju, da li se od žene traži previše, na koji način da odgovori obavezama prema karijeri, porodici, deci, gde je ona lično, intimno u svemu tome….samo su neka od pitanja na koje smo pokušali da odgovorimo – rekla je Danica Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari