"Ledeni breg" i Holokaust 1

O Holokaustu iz ugla počinilaca zločina govori predstava „Ledene doktrine“ pozorišne trupe Metanoia Artopedia iz Segedina, čije je gostovanje u Zrenjaninu organizovala Jevrejska opština Zrenjanin.

Predstava će biti odigrana povodom 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, a u sklopu projekta „Korak napred“ objašnjava Ivana Kukolj Solarov, predsednica sekcije za kulturu JO Zrenjanin.

– Ovaj komad je prvenstveno nastao sa ciljem da senzibiliše današnju omladinu na opasnosti nacističkog govora mržnje. Ona pokazuje kako se mogu prepoznati njegovi elementi u današnjem svakodnevnom govoru, objašnjava Ivana Kukolj Solarov.

Pored nacističkih tekstova 30-ih i 40-ih godina 20. veka, u predstavi je prisutna i današnja manifestacija ekstremne desnice, koja dospeva u javnost preko neimenovanih komentara na blogovima i internetskim forumima, kao i kroz izjave pojedinih javnih ličnosti. Predstava „Ledene doktrine“ je oblik specijalne otvorene dramaturgije – gledaoci popunjavaju sociološki upitnik, koji omogućava evaluaciju predstave iz perspektive publike.

Nesvakidašnja predstava „Ledene doktrine – varijacije na temu nacističke retorike“ biće odigrana subotu, 26. januara, od 20 časova, na velikoj sceni Kulturnog centra. Predstava „Ledene doktrine“ biće izvedena na mađarskom jeziku, obezbeđen je prevod na srpski a ulaz je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari