Legat Ivana Bekjareva u Adligatu 1Ivan Bekjarev Foto: Wikipedia/Viktor Lazić

Glumac Ivan Bekjarev poklonio je svoj legat Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, saopšteno je iz ovog udruženja u okviru kojeg su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja.

Ovo udruženje oprema posebnu Pozorišnu sobu na inicijativu novinarke Stevanke Češljarev, koja je posredovala i u slučaju legata Ivana Bekjareva. Potpisan je ugovor o legatu a Bekjarev je odmah prebacio dragocenosti iz svog stana Adligatu. Predsednik Adligata, Viktor Lazić, kaže: „Bekjarev nam je odmah poklonio neke od njemu najdražih predmeta.

U Adligatu se već nalazi njegova diploma Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Oktobarska nagrada grada Beograda, plakete Zlatnog ćurana, Zemunska povelju za građanske zasluge i još veliki broj nagrada, povelja i zahvalnica koje je Bekjarev dobijao prethodnih decenija. Adligat je preuzeo i važan deo glumčeve biblioteke, više od 130 knjiga sa posvetama između ostalog Pere Zupca, Mome Dimića, Miloša Šobajića, Vide Ognjenović, Dragoslava Mihailovića, Mire Stupice, Radomira Putnika…“ Građa koju je Bekjarev do sada čuvao u svom domu, imaće veliki značaj za proučavanje istorije srpskog pozorišta i ovog vremena.

Pored izvanredne arhivske građe, desetine izuzetno retkih pozorišnih plakata i obimne dokumentacije, tu su čak i originalni kostimi i rekviziti sa predstava, kao na primer dva kostima sa predstave Egona Savina (režija) i Miroslava Momčilovića (tekst) koja je izvođena širom Srbije i sveta „Autsajderi“ ili „Beograd na kolenima“ koje su nosili tokom predstave Ivan Bekjarev i Predrag Ejdus poklonjena.

Naročito je zanimljiva arhivska građa koja obuhvata i izvanrednu višedecenijsku prepisku sa studentima, čiji jedan deo neće biti dostupan javnosti za života poklonodavca.

O Adligatu Bekjarev kaže: „Ovo što sam ovde video, ne verujem da postoji igde u svetu. Država bi morala da ovaj muzej podrži moralno i materijalno a Turistička organizacija Beograda bi takođe mogla da pomogne… Ono što je najvažnije, ova institucija mora da se nađe na spisku onoga što svaki stranac u Beogradu mora da obiđe. Muzeji Adligata su zaista fantastični i veoma mi je drago da će moj legat baš ovde biti smešten.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari