"Legenda o mesečevoj princezi" najbolja predstava festivala "ZajeČAR" 1Nagrada za Pozorište lutaka Niš Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Najbolja predstava upravo završenog 10. Međunarodnog pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“ je „Legenda o mesečevoj princezi“ Pozorišta lutaka Niš u režiji Davida Alića.

Tročlani žiri koji su činili Desimir Stanojević, predsednik, Nataša Petrović i Ana Bretšnajder , članovi svoju odluku obrazložio je da je legenda je oživela u čarobnoj i suptilnoj igri niškog ansabla obogaćenoj upečatljivim scenskim pokretom dajući nam ponovo veru u istinske ljudske vrednosti. Ljubav, poštovanje, iskrenost samo su neke od plemenitih slojeva ove legende.

Obrazlažući odluku da nagrada za najboljeg glumca festivala pripadne glumcu Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca, Marijanu Josipoviću, za ulogu Vuka u predstavi Crvenkapica, žiri je naveo da Marijanov vuk nije toliko strašan, koliko je simpatičan, ali je izuzetno preciznog scenskog pokreta i glasa. Nagrada za najbolju glumicu 10. „ZajeČAR-a“ pripala je Margariti Kostuvoj iz državnog lutkarskog pozorišta Vidin iz Bugarske koja je otkrivajući lepezu likova u Princezi na zrnu graška pokazala koliko mašta može da obogati glumačku igru u adaptaciji čuvene bajke Hansa Kristijana Andersena.

Specijalna nagrada za doprinos razvoju kulturne saradnje između NR Kine i Republike Srbije dodeljena je Pozorišnoj trupi provincije Henan u Kini. Inače, lutkarsku predstavu sačinjenu od šest bajki Pozorišne trupe provincije Henan u NR Kini, koja je izvedena na sceni zaječarskog teatra poslednjeg festivalskog dana, publika je nagradila gromoglasnim aplauzom, a aplauzima je bila i tokom zbog bravura sa lutkama koje su izvodili kineski glumci.

Tokom šestodnevnog trajanja 10. Međunarodnog pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR“ izvedeno je osam predstava za decu iz Srbije, Bugarske, Francuske, Hrvatske i Kine. Komad Mačak u čizmama zaječarskog teatra nije bio u konkurenciji za nagrade. Jubilarni pozorišni festival za decu „ZajeČAR“ bio je izuzetno posećen i sve predstave su odigrane u prepunoj sali zaječarskog teatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari