Leonardo Dikaprio i Nikolas Kejdž se pridružili trendu: Dinosaurus u dnevnoj sobi 1JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

Tržište umetničkih predmeta podošlo je nakon razdoblja pandemije i aukcijske kuće najavljuju prave poslastice za sve ljubitelje. No, kako je sve teže zadovoljiti rastuće apetite, čini se, sve bogatijih kolekcionara, trgovci su počeli da nude i neke posve neobične predmete, prave raritete, koji čak i nisu umetnička dela. Tako „Sotheby‘s“ za početak sledećeg meseca najavljuje aukciju u Njujorku na kojoj će se prodavati lobanja Tyrannosaurusa rex-a iskopana na privatnom posedu u Južnoj Dakoti. Procenjuje se da bi 76 miliona godina stara lobanja, pod nadimkom Maximus, mogla da dostigne cenu između 15 i 20 miliona dolara, što je stavlja na listu najvrednijih fosila u istoriji koji su prodati na aukciji uz kultne kosture dinosaurusa Sju i Stana. Kompanija „Sotheby‘s“ nije podelila informaciju ko je otkrio Maximus-a, niti ko mu je trenutni vlasnik, ali su istakli da je otkriće lobanje bilo velika sreća“, jer su vremenske prilike i erozija nagrizle ostatak kostiju dinosaurusa.

Visoka nešto više od 200 centimetara i teška više od 90 kilograma, lobanja koja ide pod čekić 9. decembra ističe se, naime, izvanrednom očuvanošću elemenata čeljusti, spoljnih kostiju i brojnih zuba.

– Iskopana u jednom od najkoncentrisanijih područja za ostatke T-Rexa, lobanja je zadržala veći deo svog izvornog oblika i površinskih karakteristika s netaknutim čak i najmanjim i najdelikatnijim kostima, uz veoma visok nivo naučnog integriteta – rekao je Henri Galijano, savetnik kompanije Sotheby’s za prirodne nauke u izjavi za medije. „Bez rada iskusnih terenskih paleontologa koji su pažljivo prikupili i sačuvali ovu lobanju, možda bi nestala i bila zauvek izgubljena za nauku“.

Kasandra Haton, na čelu odseka za nauku i popularnu kulturu, smatra da je mogućnost nabavke lobanje dinosaurusa puno zanimljivija kolekcionarima nego telo u celosti. – Kad razmislite o tome, više je onih koji mogu da smeste lobanju u svoj dom nego čitavog dinosaurusa – izjavila je za CBS News.

U aukcijskoj kući ističu da je lobanja Tyrannosaurusa rex-a prva takve vrste koja se ikada pojavila na javnoj licitaciji.

– Vrlo tražena i odmah prepoznatljiva, ova osobena lobanja, nazvana Maximus, jedna je od najboljih i najpotpunijih te vrste. Lobanja Tyrannosaurusa rex-a ovog kvaliteta i očuvanosti ima manje od desetak u muzejskim zbirkama, što ovu čini retkim i važnim paleontološkim otkrićem – navode iz kuće Sotheby’s.

„Sa svojom snažnom i impozantnom siluetom, T-Rex je najslikovitiji dinosaurus i pravi kulturni kamen. Uz visoko cenjene fosile izložene u muzejskim zbirkama širom sveta, T-Rex ne samo da nadahnjuje naučnu misao, nego izaziva strah i strahopoštovanje kao zvezda bezbroj filmskih hitova.“

Maximus-a su pronašli na istom lokalitetu kao i Sju i Stana, kao i neke druge popularne dinosauruse iz razdoblja krede.

Sju je prvi dinosaurus prodat na aukciji, 1997. u Sotheby’s postigao je cenu od 8.3 miliona dolara, a Stan je protan 2020. za 31.8 miliona dolara u akucijskoj kući Christie’s.

Kako nadalje objašnjavaju u aukcijskoj kući, istorijski fosil predstavlja jednu jedinku bez dodanih kompozitnih elemenata, a upoređivanja su pokazala da je reč o lobanji odrasle jedinke. „Najvažniji deo kostura svakog dinosaurusa je lobanja, a to je posebno istinito u slučaju T-Rex-a, jer omogućuje paleontolozima razlikovanje srodnih vrsta. Izuzetno retko za primerak te vrste, svi elementi čeljusti koja nosi zube su očuvani, kao i većina spoljnjih kostiju na desnoj i levoj strani lobanje“.

Kupac lobanje dobiće, poručuju iz ove kuće, vrlo detaljnu dokumentaciju koja potvrđuje stanje, autentičnost i zakonitost vlasništva, uključujući osteograf, inventar kostiju, terenske fotografije i beleške o pripremi.

Aukcija Maximus-a usledila je nakon što je Christie‘s u maju prodao gotovo potpuni fosil Deinonychusa antirrhopus-a za 12.4 miliona dolara, što je uveliko nadmašilo procenu pre aukcije od 4 do 6 miliona dolara. Christie‘s takođe nudi kompletan kostur T-Rex-a u Hong Kongu krajem meseca; očekuje se da će taj primerak dostići cenu od 15 do 25 miliona dolara.

No, praksa prodaje fosila dinosaurusa na aukciji privatnim osobama kontroverzna je među paleontolozima i drugim stručnjacima. Neki tvrde da licitacije omogućuju privatnim kolekcionarima da se dočepaju i sakriju primerke koji pripadaju javnim muzejima, a drugi se brinu da će visoke cene podstaći ilegalna iskopavanja.

Društvo za paleontologiju kičmenjaka glasno je izrazilo da ne odobrava aukcijsku prodaju kostiju dinosaurusa privatnoj klijenteli, navodeći u pismima kućama Sotheby’s i Christie’s (koji je prodao Stana) da su „naučno važni fosili kičmenjaka deo naše kolektivne prirodne baštine i zaslužuju da budu dostupni javnosti“.

Naravno, i muzeji mogu slobodno da oglašavaju svoje ponude, što se upravo dogodilo sa Stanom, koji sada pripada novom prirodnjačkom muzeju u Abu Dabiju. Pre više od 25 godina Sju su postavili u Field Museum of natural history u Čikagu.

Aukcijske kuće, očekivano, brane prodaju, tvrdeći da privatni kupci često na kraju stave fosile na raspolaganje istraživačima.

– Privatni kolekcionari igraju ključnu ulogu u distribuciji predmeta muzejskim zbirkama, često donirajući ili pozajmljujući predmete za trajno ili dugoročno gledanje i istraživanje – izjavila je Haton za Artnet. „… Većina kolekcionara u srcu je strastvena prema proučavanju i očuvanju fosila, a zadovoljstvo deljenja tih neverovatnih predmeta s drugima uobičajeno je u zajednici kolekcionara“.

Društvo za paleontologiju kičmenjaka ne slaže se s njom. „Čak i ako budu dostupni naučnicima, informacije sadržane u primercima u privatnom vlasništvu i budući pristup ne mogu biti osigurani, pa se stoga ne može obaviti provera naučnih tvrdnji (suština naučnog napretka)“, objasnili su.

Ali, ko uopšte kupuje kosti dinosaurusa? Pa, recimo, Leonardo Dikaprio, Dvejn The Rock Džonson i Nikolas Kejdž neki su od mnogih kolekcionara koji su ih kupili. Nikolas Kejdž kupio je lobanju dinosaurusa iz Mongolije na aukciji 2007, ali je bio dovoljno ljubazan da je vrati u zemlju nakon što je otkriveno da je ukradena. Nagađalo se da je The Rock, koji je veliki obožavalac dinosaurusa, bio kupac Stana 2020, ali on je prilično brzo demantovao tu informaciju, rekavši da je lobanja T-Rex-a koju je kupio zapravo samo odlivak Stanove lobanje, a drži je na pijedestalu u svom domu.

Izvor: Jutarnji.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari