"Lepotica i zver" najgledaniji film u 2017. godini 1

Ostvarenje “Lepotica i zver” najgledaniji je film u bioskopima širom sveta u godini za nama. Rimejk animiranog naslova iz 1991. u kome glavne uloge igraju Ema Votson i Den Stivens zaradio je milijardu i 263 miliona dolara samo od prodaje bioskopskih ulaznica.

“Lepotica i zver” čak su se našlli na desetom mestu najgledanijih filmova svih vremena, a zanimljivo je da je jedno mesto iznad na ovoj listi takođe ostvarenje studija Dizni namenjeno najmlađoj publici – “Zalađeno kraljevstvo”. 

Ovaj film ostaće upamćen po tome što stvara junakinju novog doba i menja standarde Diznijevih princeza, pa je tako Bela nezavisna i pametna mlada žena kojoj ne treba princ da je spase iz nevolje.

S druge strane, ovo je prva Diznijeva adaptacija jedne bajke u kojoj je jedan od junaka otvoreno gej. Scena u kojoj Le Fu otkriva svoju seksualnost i svoju skrivena osećanja prema Gastonu dovela je do toga da film bude cenzurisan i čak zabranjen u pojedinim državama sveta. Možemo samo pretpostaviti koliko bi brojke bile uvećane da se tako nešto nije dogodilo(!).

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=OvW_L8sTu5E]

Na drugom mestu najgledanijih filmova na svetu našao se osmi nastavak serijala “Paklene ulice”. Brza kola i Vin Dizel doneli su studiju Univerzal 1,235 milijardi dolara. I više nego dovoljno da ne odustanu od ove još uvek jako profitabline franšize.

Treće mesto zauzima treći deo animiranog filma “Grozan ja”. Iako je ovo ostvarenje dosta loše prošlo u američkim dvoranama, inostrana publika se pobrinalu da Malci i njihov vođa Gru pređi čarobnu cifru od milijardu dolara.

Na listi najgledanijih filmova u 2017. očekivano dominiraju ostvarenja nastala po stripovima. Ipak, ne u tolikoj meri, u kojoj su zavladali američkim bioskopima. Na svetskoj listi, našlo se tek nekoliko ovakivih filmova.

Prvi među njima je novi Spajdermen, koji se našao na četvrtom mestu sa zaradom od 880 miliona, zatim drugi deo “Čuvara glaksije” na šestom mestu sa 863 miliona, te novi “Tor” na sedmoj poziciji sa 870 miliona dolara.

Osmu poziciju zauzima “Čudesna žena”. Prvi film o strip heroini koja je postala simbol feminističkog pokreta na blagajnama širom sveta poneo je 820 miliona dolara. Inače, ovaj naslov je drugi najgledaniji film u Americi, i neobičan kuriozitet je da tri naslova koja dominiraju ovom listu u fokusu imaju žene. To je uz “Lepoticu i zver” i “Čudesnu ženu”, kao i novi nastavak “Ratova zvezda” – “Poslednji džedaj” sa junakinjom Rej. Ovaj film je, inače, deseti najgledaniji film u 2017. godini širom sveta, a učinak bi sigurno bio drugačiji da se u bioskopima nije pojavio pre samo dve nedelje, te da je već stigao do magične zemlje za američke studije – Kine (distribucija u Kini počinje 5. januara).

Kad smo kod Kine, očekivano se na listi nagledanijih filmova našlo se i jedno ostvarenje iz najmnogoljudnije države na svetu. Drugi deo akcionog hita “Vuk ratnik” prikazivan je samo u još četiri zemlje pored Kine (Australija, Novi Zeland, Tajland, Velika Britanija), ali je to bilo dovoljno da zaradi 867 miliona dolara i nađe se na petom mestu najuspešnijih filmova 2017. Treba li pominjati da je samo “kod kuće” zaradio 857 miliona dolara ili je to već sasvim jasno?!

Zahvaljujući kineskoj publici u deset najgledanijih se našao još jedan nastavak popularne franšize. U pitanju su “Pirati sa Kariba”. Peti deo zaradio je 794 miliona dolara od čega 172 miliona samo u Kini.

I u ostatku liste smenjuju se rimejkovi, nastavci i animirani filmovi, a jedina drama pored brojne akcija, komedije i horora je “Denkerk”. Ovaj fenomen posebno je zanimljiv jer se ovaj naslov našao i među nominovanima za Zlatni globus, kao što će se uskoro naći i među kandidatima za Oskara. Kristofer Nolan tako je još jednom pokazao (nakon “Mračnog viteza”) kako ozbiljan i kvalitetan film ne mora automatski loše da prođe na bioskopskim blagajnama.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari