Leto u Etnografskom: Dođi u muzej 1Foto: Etnografski muzej/Promo

Etnografski muzej predstavlja sadržajan i atraktivan program za svoje sugrađane i strane posetioce u avgustu i septembru 2023. godine.

Primenom inovativnih rešenja, Etnografski muzej otvara prvu izložbu koja se gleda kroz naočare u boji: Čitanje boja, autorke Marine Cvetković. Ovom izložbom pokrećemo najvažnija globalna pitanja i skrećemo pažnju na probleme zagađenja životne sredine, ali i na perspektive održivog razvoja i cirkularne ekonomije. Postavka uvodi posetioce u potpun doživljaj simbolike boja poigravajući se sa njihovom vizuelnom percepcijom.

– Dan Etnografskog muzeja, 20. septembar, obeležavamo premijernim predstavljanjem neuobičajene i intrigantne izložbe Strah od smrti: Razotkrivanje, autora Saše Srećkovića. Uz predmete iz srpske, vlaške i meksičke tradicije, posetiocima na dramatičan način otkrivamo kako se odnos prema smrti menjao kroz prostor i vreme i kako smo kao društvo dekonstruisali i banalizovali strah od smrti u svakodnevnom govoru – najavljuju iz muzeja.

Ljubitelji filma redovni su posetioci Etnografskog muzeja – jedinog muzeja u Beogradu koji ima svoj bioskop – dodaju.

Za celokupnu javnost zainteresovanu za najrazličitije ritualne prakse, radnje, i verovanja, 29. septembra Muzej otvara prestižni Internacionalni festival etnološkog filma, na kojem će do 5. oktobra biti prikazani najbolji filmovi  inostrane i domaće produkcije, sa naročitim osvrtom na studentski film.

Posebnu selekciju posvećenu romskom filmu publika će moći da vidi 3. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će kao celina biti predstavljeno pet filmskih ostvarenja o romskoj kulturi i životu njenih nosilaca.

Radno vreme Muzeja je od 9 do 13 časova, i od 18 do 22 časa, svakog dana osim srede, podsećaju iz ovog muzeja i poručuju – Dođi u Etnografski!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari