Lik kao što je Šaban odupire se svakoj definiciji, on pripada svetu 1Foto: V. S.

U maloj sali Kolarčeve zadužbine večeras je održana promocija knjige Dragoljuba B. Đorđevića „Pitao sam malog puža“, moja  sociološka priča o Šabanu Bajramoviću.

Na promociji su, pored samog autora, učestvovali Jelena Đorđević, Dragan Todorović i Dragoljub Acković, a pesme Šabana Bajramovića izvodio je Krsta Demirović. Veče je počelo, kako i dolikuje, pesmom „Pitao sam malog puža“ Šabana Bajramovića, u izvođenju Krste Demirovića.

Dr Jelena Đorđević rekla je da ovo nije akademska, dosadna knjiga i da je „Brka“ akter mnogih događaja o kojima piše. „On voli muziku i voli Niš, i on je kafandžija, a ne samo kafanolog“, rekla je o autoru Đorđević.

Ona je naglasila da je kompleksni ulazak u knjigu dao delu „ono moje“. „Lik kao što je Šaban odupire se svakoj definiciji, on u sebe može da upije mnoge identitete“, naglasila je Đorđević.

Dr Dragoljub Acković istakao je da je „Šaban nestandardan lik, koji nije mogao da se uklopi ni u šta“.

„Imao je dobru narav i delio je sve sa svakim i nije vodio računa o tome da li ima tri ili 300 dinara“, opisao je Acković.

Autor knjige Dragoljub B. Đorđević na kraju je zaključio da je „Šaban postao istinski car romske muzike. Malo li je to za jedan, relativno, kratak život?“

Veče je, naravno, završilo u duhu u kojem je i teklo, pesmom Đelem, Đelem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari