"Ljetno kino" koje je preraslo u društveni fenomen 1Filmstrit Foto: Beoinfo (Arhiva)

Ovaj naš letnji outdoor bioskop, jedan je od poslednjih recidiva ovdašnjeg urbanog života prestonice i hipsterske pop kulture iz epohe pre HBO-a i Netflixa, kaže za Danas Zlatko Crnogorac ispred festivala koji se održava deveti put po redu u Beogradu.

Ovogodišnje izdanje je počelo projekcijom filma „Južni vetar“, a Crnogorac podseća da je inicijacija ove manifestacije bila svojevrsni „gerilski“ pokušaj, kada se na dva ili tri parking mesta uz baštu kafea Centrala održala projekcija „Kazablanke“ u slavu zlatnog Holivuda.

– U međuvremenu, Filmstreet festival se etablirao kao manifestacija koja je svojim svojim repertoarom spremna da poentira različite godišnjice kao recimo filma „Kosa“ Miloša Formana 2017. ili da akcentuje generacijske filmove prestonice kao što je „Nacionalna klasa“ Gorana Markovića 2016. – objašnjava naš sagovornik.

Od 200 gledalaca na početku u spontano zatvorenoj ulici, Filmstreet festival danas uspeva da privuče skoro 2000 gledalaca koliko ih je bilo na otvaranju ovogodišnjeg 9. izdanja. Prema rečima Zlatka Crnogorca, izbor da „Južni vetar“ otvori ovogodišnju sezonu letnjeg bioskopa je logičan jer je to ostvarenje koje obeležava jedno vreme – proteklu deceniju dvehiljaditih.

– Filmstreet je odavno prestao da bude samo tzv. „LJetno kino“, štaviše, sa više od 250 prikazanih filmova, preko 50 gradskih lokacija, sve ukupno skoro između 100 i 150.000 gledalaca i 50.000 fanova na društvenim mrežama, danas je on socijalni fenomen, uprkos činjenici da je gotovo sve manje tzv. urbanih džepova – površina javnih prostora na kojima je moguće realizovati open air projekcije u sudaru sa birokratijom svih potrebnih dozvola, taksi i saglasnosti – ukazuje Crnogorac, dodajući da je uz postojeće veliki problem ovaj put predstavljalo odsustvo trolejbusa i javnog prevoza u centralnim gradskim zonama.

Posebnost Filmstreet festivala Zlatko Crnogorac vidi i u tome što ova smotra „jedina poput Oskara, na dostojanstveni način obeležava ličnosti iz globalne pop kulture i domaće kinematografije koji su nas napustili između dve sezone letnjeg bioskopa“.

– Repriziranje recentne blokbaster produkcije za ovu manifestaciju omogućio je institut Film bank media, a za razliku od prethodnih godina, ovog leta organizatori su pripremili žanrovske, tematske, vikend blokove projekcija. Sledeći je Leonardo di Kaprio vikend. U petak, 12. jula, u 20.30 biće prikazan „Inception“ na Tašmajdanu, a u subotu, 13. jula, na istoj lokaciji od 20.30 sati film „Povratnik“. Hamburg vikend je planiran za subotu, 20. jul od 20.30 s filmovima „Aftermith“ i „Most Wanted Man“ u nedelju, 21. jula. Oba filma biće prikazana u Jevremovoj u UK „Stari grad“. Na Crvenom krstu 26. i 27. jula biće organizovan Triler vikend kada će biti prikazana ostvarenja „Town“ i „Gone Girl“, a u Skadarliji, u Strahinjića bana, 1. i 2. avgusta zakazan je Mjuzikl vikend uz „Whiplash“ i „Crnog labuda“. U Studentskom parku 9. i 10 avgusta biće upriličen Sci-Fi vikend uz filmove „Osvetnici“ i „Spajdermen. Povratak kući“, dok je produženi Drama vikend planiran, 24, 25. i 26. avgusta na lokacijama koje će naknadno biti objavljene.

Filmstreet se realizuje u saradnji sa Film Bank Media licenciranim pravima na prikazivanje filmova, sa podrškom pojedinih gradskih opština Beograda, Američke ambasade, kao i ovogodišnjim pokroviteljstvom kompanije i brenda Jaffa cakes.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari