Ljiljana Dragutinović svečano otvorila Dane komedije u Jagodini 1Foto: BETA/MLADJAN IVANOVIC/DS

Dobitnica nagrade za životno delo „Zlatni ćuran“, glumica Ljiljana Dragutinović večeras je svečano proglasila otvorenim 48. festival „Dani komedije“ u Jagodini koji će trajati do 27. marta.

Ljiljana Dragutinović je rekla da joj je prva pomisao bila, kada su joj javili da je ovogodišnja dobitnica nagrade za životno delo, da li je ona tu nagradu zaslužila.

„Večeras držim ovog ‘ćurana’ i on me nekako milo gleda i kao da mi daje znak ‘U redu je Ljiljo'“, rekla je Ljiljana Dragutinović.

Ona se zahvalila organizatorima festivala i gradu koji ju je, kako je rekla, nebrojeno puta ugostio, ali ovoga puta najlepšim povodom.

Dobitnici ovogodišnje nagrade za životno delo statuetu je uručila zamenica gradonačelnika Jagodine Snežana Vukašinović poželevši joj još mnogo uloga i da neke od njih budu na pozornici novog Kulturnog centra u Jagodini koji će početi da se gradi ove godine.

Večeras je izvedena predstava Ateljea 212 iz Beograda „Noćna straža“, u režiji Borisa Lješevića i po tekstu Fedora Šilijaa, a sutra je na repertoaru „Šuplji kamen“ iz produkcije Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Beograda koju je režirala Tatjana Mandić Rigonat, po tekstu Nikolaja Koljada.

U petak, 22. marta, Narodno pozorište iz Sombora pred jagodinskom publikom izvešće predstavu „Tenor na zajam“ za koju je tekst pisao Ken Ludvig, a režirala Olja Đorđević.

Naredne večeri biće odigrana predstava „Ženidba“ po tekstu Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Milana Karadžića.

Predstava „Ukroćena goropad“, po tekstu Vilijama Šekspira i u režiji Olje Đorđević, Narodnog pozorišta iz Subotice, biće izvedena u nedelju 24. marta.

U ponedeljak, 25. marta, ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda odigraće predstavu „Balkanski špijun“, po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

Poslednja takmičarska predstava biće izvedena u utorak 26. marta, a reč je o predstavi Zvezdara teatra iz Beograda, „Ljubav u Savamali“ po tekstu Ivana M. Lalića, u režiji Darijana Mihajlovića.

U sredu, 27. marta, biće odigrana i predstava u čast nagrađenih, „Pošteni provalnik“, pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, po tekstu Darija Foa i u režiji Milana Karadžića.

U žiriju su ove godine su reditelj Goran Marković, novinarka kulturne rubrike „Večernjih novosti“ Vukica Strugar i dekanka Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini Violeta Jovanović.

Žiri će odlučivati o nagradama „Ćuran“ koje se dodeljuju za tri najbolja glumačka ostvarenja i režiju, zatim će dodeliti nagradu za scenografiju, kostimografiju, tekst, za epizodnu ulogu kao i za mladog glumca i glumicu.

Najbolja predstava po oceni stručnog žirija, dobija nagradu „Mija Aleksić“, a najsmešnija po oceni publike nagradu „Miodrag Petrović Čkalja“.

U pratećem programu festivala u četvrtak 21. marta, u Narodnoj biblioteci „Radislav Nikčević“ u Jagodini biće predstavljen portret glumice Ljiljane Dragutinović, a u ponedeljak, 25. marta, na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, portret reditelja Gorana Markovića.

Naredne večeri, u jagodinskoj Gimnaziji „Svetozar Marković“ biće predstavljena monografija o nedavno preminulom glumcu Nebojši Glogovcu, autora Tatjane Nježić.

Slogan ovogodišnjeg festivala je „Komedija je večno mlada“, a selektor reditelj Nebojša Bradić.

Festival je organizovao Centar za kulturu u Jagodini pod pokroviteljstvom gradske uprave i Ministarstva kulture i informisanja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.