Izložba „Ljubav i drugi zločini“, povodom premijere istoimenog prvog dugometražnog filma Stefana Arsenijevića, biće otvorena večeras od 20 sati u jednoj od nekadašnjih Robnih kuća Beograd u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, najavljeno je juče u ovom nesvakidašnjem izložbenom prostoru.

. Izložba se sastoji od fotografija sa snimanja Biljane Ristivojčević, kao i direktora fotografije filma Simona Tanšeka čija je mini izložba inspirisana Novim Beogradom i po čuvenoj „zapadnoj kapiji“ Beograda nazvana „Dva idiota“, a pre Beograda prikazana u Sloveniji. Tu su i soba za karaoke u kojoj lajtmotivsku pesmu iz filma po sopstvenom izboru publika može da peva uz jednog od njenih mnogobrojnih izvođača-glumaca – Vuka Kostića, Milenu Dravić, Hanu Švamborn, mladu glumicu iz Nemačke. Na pozadini velike zidne fotografije – panorame Novog Beograda, moguće je fotografisanje koje takođe podseća na jednu scenu iz filma, a te fotografije naći će se potom na sajtu filma, kao i u izlozima drugih prostora RK Beograd. Na Zidu utisaka svoje impresije posetioci će moći da ispišu poput novobeogradskih grafita. U izlogu RK Beograd su slatka srca iz najstarije u gradu radionice bombona i slatkiša „Bosiljčić“. Ova zanimljiva interaktivna izložba nastala je po ideji organizatora kulturnih manifestacija koji stoje iza imena Anonymous Said. Izložba traje do 22. septembra, svakog dana od 12 do 22 sata, a potom se seli u izloge drugih RK Beograd.

Bioskopska premijera „Ljubavi i drugih zločina“ je 17. septembra u 18 i 20.30 u Sava centru. Film je premijerno prikazan na Berlinskom festivalu, a osim producentske kuće Art&Popcorn iza njega je stala i Intermedia Network, te Ministarstvo kulture koje je izdvojilo dodatna sredstva za njegovu promociju. Zapravo, prema rečima producenta Miroslava Mogorovića, film je finansiran iz čak 15 različitih izvora, a The Match Factory distributer je filma za inostranstvo. Film je obišao i sve domaće festivale i dobio na njima nagrade, a svoje internacionalno putovanje nastaviće sa samo dve kopije sa engleskim titlom. U domaće bioskope ulazi 18. septembra zahvaljujući distributerskoj kući Taramount sa osam kopija.

„Ljubav i drugi zločini“ nastali su prema Arsenijevićevom scenariju u saradnji sa Bojanom Vuletićem i Srđanom Koljevićem. U ljubavnoj drami u novobeogradskom miljeu, pored pomenutih glumaca igraju i Anica Dobra, za koju je Arsenijevićspecijalno pisao ovu ulogu, Feđa Stojanović, kao i Semka SokolovićBertok kojoj je ovo poslednja filmska uloga, te Dušica Žegarac, Josif Tatić, Zoran Cvijanovići drugi. Scenograf je Volker Šafer iz Nemačke, kostimografi su Veronika Albert i Nebojša Lipanović, za muziku su bili zaduženi bendovi Intruder i Naked Lunch. Film je ušao u uži izbor za nagradu Evropske filmske akademije, koju je Arsenijevićdobio 2003. za kratki film „(A)torzija“, među 44 filma iz 27 zemalja, a ko je nagradu dobio znaće se 6. decembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari