Foto: wikipedia.org/ Goldfinger

Narator (glumica) ujedno e i muzički interpretator a tema komada se bavi razmatranjem muško ženske sudbine i ženskog princip u ljubavi i smrti kroz tri priče .

Tri različita ženska lika iz evropske literature i iz različitih epoha u rasponu od tri veka. biće razložena, kroz sam izraz – formu, takođe u tri oblika naracije: reč, muzika, slika. Oni se međusobno dopunjuju, i nezavisno, svaki za sebe, stvaraju specifičnu strukturu i autentičan teatarski iskaz.

“Slika 1”- Birgerova poema (balada) ‘’Lenora’’ je priča o ljubavi žene koja se ne dovodi u pitanje ni kada romatična simbolika ljubavnika postaje simbol smrti. U ovoj interpretaciji balade, želja za prevazilaženjem krajnjih granica,( odlazak u smrt za svojim voljenim) budi jako osećanje uzvišenosti, koji pre osnažuje nego potiskuje pojam individualne snage i slobode.

“Slika 2.”Džon Kitsova balada„ La belle dame sans merci“ je obavijena misterijom i neizvesnošću.Pesnik kreira ženski lik koji poseduje natprirodne moć, koja je oličenje lepote i nežnosti, ali je ta lepota, takođe, čini smrtonosnom.

“Slika 3.„Na crvenom konju“ je autobiografska poema Marine Cvetajeve, koja joj je donela ne samo ličnu utehu, već i veliki pomak u njenom poetskom stvaralaštvu.

Poema govori o gubitku: detinjstva, ljubavi, majčinstva, vere, ali i gubitku koji vodi do otkrića prostora van svih ovozemaljskih nedaća, do njenog poetskog stvaralaštva.