„Lolita“ pisana iz ženske perspektive: Nova pozorišna predstava „Kako sam naučia da vozim“ u Hartefakt kući (FOTO) 1Foto: Marko Stojanović

Nova pozorišna premijera „Kako sam naučila da vozim“ prema tekstu Pole Vogel, u režiji Tare Manić u kojoj igraju glumac Svetozar Cvetković (Teča) i glumica Marta Bogosavljević (Malecka) očekuje publiku Hartefakt kuće u nedelju 17. marta.

Iako je u izvornom obliku tekst ove drame koji mnogi nazivaju i „Lolitom“pisanom iz ženske perspektive, smešten u šezdesete godine prošlog veka u Americi rediteljka Tara Manić nam pruža savremeno čitanje ovog komada, i iz vizure lika odrasle Malecke koja se priseća svog detinjstva.

Prema rečima  Tare, komad „Kako sam naučila da vozim“ je pripreman u intimnom prostoru Hartefakt kuće a radeći na problemu koji on opservira išlo se postepeno – korak po korak.

„Trudili smo se da pronađemo nežan scenski jezik za ovaj složen, dubok i delikatan tekst – koji ni ne pokušava da parira stvarnosti, koju svakodnevno živimo. Ona je toliko strašnija, dešava se svuda oko nas i deluje nam obrashrabrujuće nezaustavljivo – da smo kroz ovu predstavu pokušali da idemo unazad, korak po korak, ispitujući problem sa kojim se većina ljudi koja čita ovaj tekst, susrela nekada u životu. Odnos ova dva lika, Malecke i njenog teče, pun je ambivalencija: ljubavi, nežnosti, radoznalosti, podučavanja, poverenja, formiranja autoriteta, grešaka, a posledično: probijanja granica, gruminga i povređivanja, sve do tačke samouništenja. Velika vrednost ovog teksta je empatija autorke za oba lika, čime se otvara važan, polemičan ton o uzrocima, a ne samo posledicama takvog odnosa“ navodi rediteljka Tara Manić, povodom premijere predstave,   dodajući da se nada da će ovaj komad učiniti ljude budnijim.

„Lolita“ pisana iz ženske perspektive: Nova pozorišna predstava „Kako sam naučia da vozim“ u Hartefakt kući (FOTO) 2
Foto Marko Stojanović

„Ovo je predstava o oproštaju, bez svesti da je nemoguće oprostiti. Nadam se da ćemo ovom predstavom ljude učiniti budnima i makar malo hrabrijima – mislim da bi to bilo više nego dovoljno u društvu u kome ih činimo osramoćenima i tihima“ , poručuje Tara Manić.

Pored glumaca Svetozara Cvetkovića i Marte Bogosavljević, autorski tim predstave  „Kako sam naučila da vozim“ čine dramaturg   Vuk Bošković, scenografi i kostimograf  Zoran Petrov i kompozitor Vladimir Pejković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari