Lordan Zafranović na 66. Kratkom metru 1

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma 66. Martovski festival biće održan od 27. do 31. marta u Domu omladine Beograd.

Jendan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu trajaće pet dana, a među gostima biće i reditelj Lordan Zafranović.

Na Festivalu će biti predstavljeno bezmalo 4.000 domaćih i inostranih filmova u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do 50 minuta i duže, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film. Program će obuhvatiti i specijalne projekcije, stručne programe, tribine za profesionalce i studente, susrete i razgovore sa gostima, master klasove i druge prateće programe, najavili su organizatori Kratkog metra.

– Dokumentarni film – simbol Martovskog festivala – doživeo je ekspanziju poslednjih godina, a jedan od gostiju festivala biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će publici premijerno predstaviti svoje novo delo, polusatni dokumentarni film „Duh vremena“ – najavila rediteljka Sonja Đekić, novi umetnički direktor Festivala.

Ona je objasnila da je ostvarenje nastalo na osnovu izložbe „Gradovi u pokretu“, autorke Nataša Mišković, koja kroz arhivski foto – građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, nakon raspada Otomanskog carstva. Autorka izložbe, ali i scenaristkinja i producentkinja filma, takođe će biti gost festivala.

Srpsku premijeru na Martovskom festivalu imaće novo ostvarenje italijanskog reditelja Alesija Bocera film „Zajednica“, koji će takođe gostovati na Martovskom festivalu.

– Ovaj film se naslanja na tematiku njegovog prethodnog dokumentarca „Trst“ koji je na zabavan način rekonstruisao period sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kada su Jugosloveni masovno odlazili u Trst u šoping i šverc – kazala je Đekić i dodala da se, u svom novom delu, reditelj bavi najstarijom i najbrojnijom zajednicom u Trstu – srpskom pravoslavnom zajednicom.

Na festivalu će, prema njenim rečima, premijerno biti prikazan meditativni dokumentarni esej „Mostovi vremena“ koji će približiti publici nedovoljno poznatu generaciju filmskih pesnika – Baltički novi talas. Autori Kristin Briede i Audrius Stonis potpisuju ovu lirsku studiju o dokumentarnom stvaranju i stvaraocima.

– Srpsku premijeru na festivalu imaće i novo ostvarenje čuvenog ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog „Akvarela“, koje predstavlja izuzetno vizuelno putovanje kroz neuhvatljivu lepotu i surovu moć vode. Iz Belgije stiže animirano ostvarenje kreativnog ‘dvojca’ Eme de Svaf i Marka DŽejms Rolsa, višestruki festivalski pobednik „Kakav veličanstven kolač“ – rekla je Đekić.

Ona je dodala da festival nastavlja projekt „Srpski animirani film“ i da je u pripremi i drugi DVD sa 13 uzbudljivih animiranih radova.

Tradicija

– Od svog osnivanja pa do danas ‘Kratki metar’ je jedan od naših najznačajnijih festivala. Svi ostali festivali kratkog filma, kada se vremenski saberu, ne dostižu tradiciju ‘Kratkog metra’ – smatra Ivan Karl, vršilac dužnosti sekretara za kulturu Grada Beograda. On je dodao da Dom omladine „radi jako dobar posao, pa zato nije samo dom festivala, već i njegova duša“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari