Loš odnos prema kulturi i nedostatak izložbenog prostora 1Foto: Seecult.org

Sve ovo je posledica snishodljivosti lokalne prema republičkoj vlasti, lošeg odnosa prema kulturi, kao i činjenice da Niš nema adekvatan izložbeni prostor za ovakve manifestacije otkako je Galerija „Srbija“ vraćena vlasniku u postupku restitucije, kažu nezvanični izvori Danasa.

Oni preciziraju da je izložba Radoša Antonijevića „O koristi i šteti istorije za život“ u niškom Oficirskom domu, u organizaciji Galerije savremene likovne umetnosti, bila deo redovnog programa, ali da gradske vlasti to „verovatno nisu ni znale“, te su na istom mestu zakazale naknadno dogovoreni sastanak ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa načelnicima upravnih okruga.

Kako su tri eksponata na izložbi prilično velika, te su „zauzela prostor“, odlučeno je da oni budu „privremeno sklonjeni“. Odluka nije promenjena ni kada su im organizatori objasnili da je reč o tehnički zahtevnoj instalaciji, koju nije lako demontirati i ponovo postaviti, a posebno ne u kratkom roku.

Zgrada Oficirskog doma se, inače, nakon njenog renoviranja pre dve i po godine, koristi u najrazličitije svrhe. U njoj se održavaju veći političko-ekonomski skupovi, konferencije za novinare, izložbe i druge kulturne manifestacije, a u vreme epidemije korona virusa i sednice Skupštine grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari