Odnos čoveka prema leku i otrovu na izložbi u zrenjaninskom muzeju 1Foto: M.P. / Danas

Izložba „Tanka linija – Između leka i otrova“ koju je realizovao Muzej nauke i tehnike u saradnji sa Muzejem za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, biće predstavljena u Zrenjaninu.

Naime, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu 15. marta, sa početkom u 19 časova, biće otvorena ova izložba koju su osmislili kustosi Ivan Stanić iz Muzeja nauke i tehnike, Jelena Manojlović iz Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta i Svetlana Mitrović iz Etnografskog muzeja u Beogradu sa idejom da se kontekstualizuje deo dinamične granice između leka i otrova kao i da se ukaže na važnost saznanja, prenošenja iskustva i savremenih naučnih dostignuća.

Na izložbi je prikazana istorijska perspektiva i pojedinačni fenomeni tanke linije koja je delila život i smrt tokom razvoja lјudske civilizacije.

„Priča o odnosu čoveka prema leku i otrovu i njihovoj upotrebi jeste priča o našoj civilizaciji, o našem odnosu prema prirodi i nauci i o međusobnoj komunikaciji, uzbudlјiva, kontroverzna, sa još neizvesnim krajem“, navode autori.

Odnos čoveka prema leku i otrovu na izložbi u zrenjaninskom muzeju 2
Foto: muzej zrenjanin

Izloženi eksponati su iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, Muzeja za istoriju farmacije, Narodnog muzeja Požarevac, Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Hemijskog fakuleta Univerziteta u Beogradu, Narodnog muzeja
Zrenjanin i privatnih zbirki.

Tokom tokom trajanja izložbe biće organizovan prateći program predavanja i projekcija dokumentarnog filma o najpoznatijoj trovačici iz Srbije – baba Anujki.

Izložba će biti otvorena do 3. maja a nadležni kustos u zrenjaninskom muzeju je Branka Sikimić, etnolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari