Prekinuta izložba Radoša Antonijevića u Nišu 1Foto: Seecult.org

Izložba Radoša Antonijevića “O koristi i šteti istorije za život” u Oficirskom domu u Nišu, u organizaciji Galerije savremene likovne umetnosti (GSLU), prekinuta je dve nedelje pre planiranog termina za zatvaranje, nakon što su gradske vlasti zatražile da bude privremeno sklonjena kako bi u tom prostoru bio održan sastanak ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa načelnicima upravnih okruga.

Prema navodima Antonijevića, taj sastanak nije bio najavljen ni organizatorima, ni njemu, niti je bio budžetski i organizaciono planiran.

S obzirom da je reč o tehnički zahtevnoj montaži čitave instalacije, koju nije moguće demontirati i ponovo postaviti u kratkom roku, odlučio je da skrati trajanje izložbe, prvobitno planirane do 11. juna.

Antonijević je izjavio za SEEcult.org da je detalje o zahtevu gradskih vlasti dobio od nadležnih u GSLU, koji su bili korektni i, kako je stekao utisak, očigledno u nemogućnosti da izbegnu pritisak gradskih vlasti.

Njegova objava na društvenim mrežama o celom slučaju izazvala je burne reakcije kolega, uz podršku za odluku o prekidu izložbe „O koristi i šteti istorije za život, na kojoj je predstavio radove “Šator Vidovdanski hram”, nastao prema maketi Ivana Meštrovića iz 1908. godine za hram u slavu Kosovskog boja, zatim “Na svome mestu stajati” – instalaciju od tri šatora u vidu planina Olimp, Sinaj i Ararat, te skulpturu “Šator Dečani M2”, zasnovanu na obliku manastira Visoki Dečani.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski nije bila dostupna za komentar, kako je rečeno portalu SEEcult.org u njenom kabinetu.

Ministarka Zorana Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade Srbije, održala je 24. maja u Oficirskom domu sastanak sa svih 29 načelnika okruga, sa kojima je, kako je navedeno u saopštenju Grada Niša, razgovarala o sprovođenju energetske efikasnosti u jedinicama lokalne samouprave i primeni seta zakona u oblasti rudarstva i energetike koji su usvojeni u parlamentu u prethodnom periodu.

Antonijevićeva izložba u Oficirskom domu u Nišu osmišljena je bila kao ambijentalna postavka koju čine radovi koji su svojevrsni “tangenti koje dodiruju neuralgične identitetske tačke tj. krivu istorije određenih zdanja ili podneblja.

Pojedinačno uzevši su ili eho neke arhitektonske zamisli ili portret duha nekog mesta; zajedno su amalgam narativa, odnosno sazvučje glasova o koristi i šteti istorije za život” – kako glasi naziv izložbe, odnosno naslov Ničeove knjige, objavljene 1889.

Preoblikujući nacionalne, verske ili civilizacijske simbole različitog porekla u šatore, odnosno objekte privremenog, montažnog i mobilnog karaktera, koji su uz to su i funkcionalni, Antonijević stvara dela koja u svom kontekstu poseduju referentnost na brojne primere pojedinačnih ili kolektivnih drama, uslovljenih različitim krizama (egzistencijalnim, migrantskim, identitetskim, duhovnim…) u lokalnim ili globalnim prilikama. Antonijević zapravo na metaforičan način preko simbola potiskivanog ili prenaglašenog istorijskog sećanja identitetskog koda, komentariše konfuznu sadašnjost, navela je kustoskinja Milica Todorović.

Oficirski dom, inače, dat je na korišćenje GSLU 2017. godine, nakon što je bila primorana da se iseli iz prostora nekadašnje Galerije „Srbija“ koja je od 2013. godine bila predmet restitucije, a počela je da radi u jesen 1993. godine.

Program Galerije „Srbija“ nastavljen je u junu 2017. godine u Oficirskom domu, a tadašnji gradonačelnik Niša Darko Bulatović najavio je da će gradske vlasti kupiti nov galerijski prostor koji bi mogao da bude pandan Galeriji “Srbija”. Povodom nezavidnog položaja u kojem se našla Galerija “Srbija” zbog procesa restitucije i odnosa gradskih vlasti prema kulturi, uoči njenog preseljenja u prostor Oficirskog doma, podneo je ostavku direktor GSLU Milić Petrović.

Rekacije umetničkih i strukovnih udruženje zbog prekida Antonijevićeve izložbe

Međunarodno udruženje likovnih kritičara – AICA-Srbija, ULUS, SULUV, Stanica, NKSS, u udruženom protestnom saopštenju, najoštrije osuđuju bahato ponašanje predstavnika Gradske uprave Grada Niša i potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, zbog prekida izložbe umetnika Radoša Antonijevića „O koristi i šteti istorije za život“ u Oficirskom domu u Nišu, zarad organizovanja sastanka ministarke sa načelnicima okruga na temu energetske efikasnosti, navodi se u zajedničkom saopštenju više umetničkih i strukovnih udruženja.

Uz napomenu da je događaj zbog koga je prekinuta izložba mogao biti organizovan u nekom drugom prostoru, u saopštenju se „ukazuje na nedopustivo ponašanje predstavnika gradske vlasti Grada Niša, koje govori o neznanju, neprofesionalizmu i nepoštovanju rada lokalne institucije kulture (GSLU), a takođe i o nepoštovanju prema samom autoru i njegovom delu, kao i prema celokupnom polju kulture.

Na kraju se apeluje da „resorno ministarstvo i Gradska uprava Grada Niša hitno reše problem prostora ove galerije, a takođe da se umetniku Radošu Antonijeviću i kustosima GSLU uputi javno izvinjenje, da se umetnik finansijski obešteti i da mu se obezbedi naknadni termin za izlaganje u ovoj ili narednoj godini uz kompletno finansiranje izložbe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari