LP Duo: I dalje verujemo u čoveka, iako je i čovek digao ruke od sebe 1Foto: Laslo Antal

Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović iz sastava LP Duo, održaće koncerta 3. oktobra u okviru Evropske noći istraživača u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Koncertom predstavljaju projekat Beyond Quantum Music, za koji su stvorili autorsku muzuku, i tim povodom govore za Danas.

– Kroz istoriju, bilo je momenata kada se činilo da muzika ulazi u neku vrstu ,,ćorsokaka”, ali je uvek izlazila iz istog neverovatnom brzinom i sa potpuno novim neočekivanim zapletima i obrtima. Zato ne mogu ni da zamislim na koje će se sve načine muzika menjati. Ono što ostaje isto je neverovatna moć muzike da na suptilan način, ali velikom silinom prenosi emocije i poruke. Kada stvaramo muziku nikada ne razmišljamo o žanrovima, potpuno smo slobodni i pravimo muziku koju volimo – kaže pijanistkinja Sonja Lončar, koja sa pijanistom Andrijom Pavlovićem čini klavirski i elektronski dvojac LP Duo.

Duo će sutra, 3. oktobra u okviru Evropske noći istraživača nastupiti u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i koncertno predstaviti projekat Beyond Quantum Music.

LP Duo: I dalje verujemo u čoveka, iako je i čovek digao ruke od sebe 2
Foto: Laslo Antal

Snimili ste autorske kompozicije za umetničko-naučni projekta Beyond Quantum Music, pojsnite nam njegov koncept?

Sonja Lončar: Beyond Quantum Music spaja kvantnu fiziku i muziku, ali i druge umetničke forme i nastavak je pionirskog projekta ,,Kvantna muzika” koji smo započeli još 2015. godine sa kvantnim fizičarima univerziteta iz Oksforda, Singapura, Arhusa. U ovoj fazi, tokom septembra, održali smo koncerte u Novom Sadu, Splitu (Medils) i Linzu (Festival Ars Electronica) u okviru kojih je publika imala prilike da čuje šta smo radili tokom poslednjih par godina sa kvantnim fizičarima iz Holandije i Danske. Za vizuelni identitet ovih koncerata je zadužen naš izvanredni umetnik Izvanredni Bob. Nekoliko dana kasnije od pomenutog nastupa u JDP-u, 10. oktobra će u CZKD-u biti održana izložba u okviru koje će biti predstavljeno nekoliko radova domaćih i inostranih umetnika kojima je kvantna fizika poslužila kao inspiracija. Spajanje nauke i umetnosti je drevna disciplina koja oduvek inspiriše i naučnike i umetnike i tako apsolutno doprinosi razvoju ovih naizgled dalekih svetova.

Šta vam je bila inspiracija za stvaranje „izvan kvantne“ muzike?

Andrija Pavlović: Tokom 2022. godine imali smo privilegiju da više meseci boravimo na Tehničkom univerzitetu u Delftu, gde smo kao deo umetničkog, rezidencijalnog boravka Kavli fondacije sarađivali sa većinom najvećih naučnika današnjice na odsecima quantum nano, bio nanoscience i qu-tech, a to je mesto gde se razvijaju novi kvantni kompjuteri. Inspiraciju smo sticali nepredvidljivo, poput kvantnih čestica koje vibriraju na drugačiji način kada se nalaze u drugačijim okruženjima. Tako je usavršavan i nastao koncept našeg novog celovečernjeg audio-vizuelnog koncerta gde fenomene kvantnog sveta pretačemo u muziku koju komponujemo i izvodimo na Duality hibridnim klavirima, instrumentima koje smo razvijali i usavršili godina. Takođe, iz eksperimenata sa naučnicima, stvorili smo nove zvukove i skale, pa ih zatim poetično premestili u socijalni kontekst momenta u kome živimo – nedostatka humanosti, etičnosti i empatije. U tome nam pomažu, gle čuda, Brajan i Ejmi, veštačka inteligencija. Dakle, trudimo se da se ponašamo Pitagorejski skladno novim, “kvantnim” uslovima. U svemu tome emotivna inteligencija igra lidersku ulogu koja nam je apsolutno neophodna u ovim uslovima surove tehnokratije.

Hibridni klavir nosi isti naziv kao i vaš album „Duality“, na koji načim vam muzički i emotivno ovaj instrument pomaže da se izrazite?

Sonja Lončar: Duality hibridni klavir je nastao kao želja za proširenjem klavirskog zvuka i za nas je savršen spoj akustike i elektronike. Mehanizam je sastavljen od 88 senzora, po jedan za svaku dirku i pomoću merenja pokreta dirke, pretvara akustični klavir u elektronski instrument. Duality je prenosiv i prilagodljiv svakom klaviru i omogućava nam nebrojene mogućnosti kombinovanja našeg omiljenog klavirskog zvuka sa neiscrpnim svetom elektronskih zvukova. Za potrebe projekta „Beyond Quantum Music“ uz pomoć kvantnog fizičara iz Danske Klausa Molmera i inženjera Ilije Đorđevića, napravljen je specijalan softverski sintisajzer nastao na osnovama promene harmonika i stvaranja novih zvukova i skala u odnosu na kvantni sistem. Ovaj softver sviramo preko Duality-ja i samo je jedan od primera kako koristimo ovaj instrument koji nas inspiriše i koji nam pomaže u pronalaženja novih zvukova.

Stvarate savremenu klasiku sa elementima džez i pop muzike, u našoj zemlji gde većinska populacija već duže vreme preferira „lakše“ note i zabave. Zašto prema vašem mišljenju kod nas vlada takva situacija u oblasti umetnosti i kulture generalno?

Andrija Pavlović: Da, stvaramo potpuno novu muziku koja je jedinstveni spoj suprotnosti. U našoj muzici se naravno može naći različitih elemenata drugih umetnosti, jer smo svi međupovezani i deo jednog sveta, jedne istorije različitih civilizacija. Mi ne stvaramo muziku samo u našoj zemlji, za našu zemlju ili za bilo koju drugu zemlju. Mi kroz muziku najpre komuniciramo jednim univerzalnim jezikom i tako mirimo naizgled suprostavljeno. Muzika i poezija nam daju mogućnost sinteze u vremenima vladavine apsolutne analize i podela. Znanje je ogromno a neznanje beskonačno. Ako pitate za našu zemlju, to je jedno zaista tragično pitanje koje zahteva poduži odgovor. Problem neukusa nije samo naš problem. Ali kako bi rekao naš divni i jedinstveni umetnik Miroslav Mandić, potrebno je uložiti trud za profinjenje (ukusa). Nema promena dok ne prihvatimo sopstveni odraz u ogledalu.

Šta bi trebalo da se izmeni u socijalnim narativima našeg društva da bi se situacija promenila?

Sonja Lončar: Toliko smo duboko zaglibili da više nisam sigurna da je bilo kakva „popravka“ moguća. Potrebno je krenuti od samog početka, ili što bi jedan od mojih omiljenih muzičara Rambo Amadeus rekao – „treba krenuti od obdaništa“.

Kako na vas kao umetnike i ljude utiče savremeni svet u kome živimo?

Andrija Pavlović: Primećujem veliku jalovost, nedostatak snage, apatičnost. Svi se žale koliko im je teško, a o tome pričamo dok se udavljavamo od rešavanja problema kojih je bezbroj. I dalje verujem u čoveka, iako je i sam čovek digao ruke od samog sebe. Ali ne verujem u društvo na ovim osnovama gde se jedni enormno bogate, otimaju, razaraju na račun drugih. Verujem u dobrotu i plemenitost i srećem takve ljude na svim stranama. Ipak, zlo nikada ne spava.

Iz nekog socijalnog / filozofskog aspekta, muzika je često predstavljala i bunt (rokenrol i pank su knjiški primeri toga), da li se nekad ili iz nekog ugla odnosite prema muzici kao prema „oruđu“ za kvalitativne promene u društvu, s obzirom na njen uticaj na ljude i ljubav ljudi prema muzici?

Andrija Pavlović: Muziku nažalost uništava tržište, odnosno velikim delom oni koji je prodaju. Zato što je tretiraju bezdušno i prodaju kao bilo koju drugu robu. Veliki je sukob između suštine stvaranja muzike i njenog plasmana, prodaje i konzumacije. A muzika je veza tela, duše i duha. Prostora i vremena. Pa mi smo nastali iz velikog praska, velike ekplozije, rađamo se iz strasti, velikog uzbuđenja. Ono čemu mi u našem radu oduvek težimo je da naši koncerti budu ono što je suština same muzike bez obzira na koncepte koji se menjaju od albuma do albuma – ritual i okupljanje, emocija i transcedencija. Dakle, ne brinite se, šta god da se desi, niste sami.

Da li biste onda rekli da i sami stvarate „bunotvnu“ muziku?

Naša muzika jeste slobodna i to joj daje buntovnički duh. Uvek smo bili izmedju žanrova i između svetova akademske i tzv. popularne muzike. Oboje smo klasično obrazovani muzičari i to nam je tokom školovanja i odrastanja bilo primarno, ali različiti projekti u kojima smo stvarali su nas stalno vodili u nove muzičke svetove. Poslednjih godina se kroz LP Duo sve to spojilo u jedan izraz koji bez opterećenja kombinuje i različite žanrove i različite instrumente i zvukove. Naša publika širom sveta nije tipična ni za jedan od žanrova i to je veliko bogatstvo.

Lepo je upoznavati heroje, buntovnike i skitnice

Povodom budućih planova LP Duo najavljuje da će u oktobru komponovati muziku za predstavu u Ateljeu 212, a nakon toga najverovatnije sledi snimanje novog albuma koji je već skoro gotov. U planu im je i dalja saradnja sa naučnicima, jer je, kako najavljuju, novo poglavlje otvoreno.

Imate dobar kontakt sa Dejvidom Klejtonom (Simply Red) koji je sarađivao sa Dejvidom Bouvijem, Bobom Marlijem, grupama Kraftwerk, Depeche Mode… ali da je saradnja stopirana zbog korone. Kako sada stoje stvari?

Andrija Pavlović: Tako je, trebalo je sa Dajvidom da radimo seriju zajedničkih koncerata, onda je došla korona, pa rat, videćemo dalje kada mi završimo našu koncertnu turneju a on njegovu sa Simply Red. Lepo je upoznavati heroje, buntovnike i skitnice (smeh). Kao npr. predivnu Lori Anderson (Laurie Anderson) nakon koje je bilo čast nastupati na ovogodišnjem festivalu Ars Electronica u Lincu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari