Lutkarska predstava "Pinokio" vranjskog teatra pobednik 13. Festivala Pozorišnih predstava za decu "ZajeČAR" 2023 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović Zaječar

Lutkarska predstava „Pinokio“ u izvođenju ansambla Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranju u adaptaciji i režiji Darka Kovačovskog, po oceni stručnog žirija najbolje je ostvarenje u konkurenciji četiri ostvarenja iz Beograda, Leskovca, Niša i Lazarevca, potvrdio je za Danas Bojan Jovanović, glumac i umetnički direktor vranjanskog teatra.

Za ulogu „Lijanine“ u predstavi „Pinokio“ teatra iz Vranja za najbolju glumicu proglašena je Jelena Filipović, kojoj je ovo prvo veliko nacionalno priznanje za jedan nastup.

„Posebno nas raduje činjenica da smo premijeru „Pinokia“ odigrali pre samo desetak dana i da smo već na prvoj reprizi uspeli da budemo pobednici, što najavljuje lepu perspektivu ove lutkarske predtave, druge u klasičnom smislu u našoj produkciji u profesionalnom pozorištu“, reagovao je u izjavi za Danas Bojan Jovanović, umetnički direktor i sam glumac u ovoj naj novijoj predstavi u produkciji ansambla iz Vranja.

Jelena Filipović, koja je proglašena za najbolju glumicu ovog značajnog srpskog festivala koji u Zaječaru promoviše predstave za decu, naglašava da je „kratak period od premijere do prvog izvođenja koje se desilo baš na ovom festivalu“.

„Sa velikim zadovoljstvom radili smo sa Darkom Kovačovskim, kao reditelj. To je čovek koji zna sve naše potencijale. Ovo je drugi projekat koji smo nedavno završili sa njime i njegovom suprugom Nadjom koja je uradila lutke i kostime. Sjano iskustvo za mene, što je prepoznao i žiri, kome se zahvaljujem na nagradu“, poručila je Filipovićeva u izjavi za Danas.

Vranje pozorište

Direktor Pozorišta „Bora Stanković“ koji će večeras u Pozorištu „Zoran Radmilović“ prisustvovati dodeli nagrada, ističe da u vranjskom teatru postoji „kontinuitet prepoznavanja aktuelnih vrednosti kada je u pitanju dečja scena“.

„Predstava „Nerođena devojka“ koja je takođe rađena sa bračnim parom Kovačovski iz Sofije pored dvadeset izvođenja imala je i svoj nastup u regionu na festivalu u Sarajevu. Mi nastavljamo da naše teatarske sadržaje oplemenjujemo ne podilazeći ukusu publike, pa ni one najmlađe. Poruka iskrenosti je naša provokacija prema publici onoj starijoj, ali i onoj koju školujemo kroz baš ovakve predstave“, kaže Jović za Danas.

Ovo je bio prvi nastup Pozorišta „Bora Stanković“ sa jednom klasičnom lutkarskom predstavom za decu u Zaječaru, i to tek posle premijernog izvođenja. Prva repriza na matičnoj sceni zakazana je za 30. april i već je rasprodata.

Predstave na 13. Festivaju „ZajeČAR“ 2023. ocenjivao je žiri u sastavu:Branislav Nedić, predsednik, Biljana Glišić i Jelena Ciganović, članice žirija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari