Mađarski umetnici na sceni Beograda i Novog Sada od 23. novembra 1Foto: ArtLink festival/ Ban Bank

U sklopu manifestacije „Nedelje mađarske kulture u Srbiji“, Mađarsko narodno pozorište iz Budimpešte izvešće dve predstave 23. i 24. novembra, u režiji Atile Vidnjanskog, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ulaz za obe predstave je besplatan, a karte se mogu preuzeti u prostorijama Collegium Hungaricum-a, Gračanička 14, Beograd.

Takođe u sklopu ove manifestacije, mađarski ansambl „Ligeti“ iz Mađarske održaće koncerte u ponedeljak, 26. novembra, u 20 časova u Beogradskoj filharmoniji i u utorak, 27. novembra, u 20 časova, u Sinagogi, u Novom Sadu.

Koncertni program Ansambla „Ligeti“ čine kompozicije četiri najveća stvaraoca mađarske muzike XX-XXI veka: Bartok, Ligeti, Kurtag i Etveš.
Ulaz na koncerte je takođe slobodan.

Pažnja mađarske kulturne diplomatije do kraja sledeće godine usmerena je prema Zapadnom Balkanu. Ministarstvo spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske organizuje manifestaciju Nedelje mađarske kulture u Srbiji od oktobra 2018. godine do februara 2019. godine.

Nakon Srbije, manifestacija će biti organizovana u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, navode organizatori.

Cilj manifestacije Nedelje mađarske kulture je da predstavi Mađarsku kao modernu i kreativnu zemlju koja stavlja u fokus svoju kulturnu šarenolikost, držeći korak sa najsavremenijim kulturnim pravcima, pritom poštujući i održavajući tradicionalne vrednosti i kojoj su važni bliži i dalji južni susedi, koje pomaže, smatra ih svojim prijateljima i podržava njihovo priključenje Evropskoj Uniji. Uprkos navedenom, kulturna dostignuća mađarske nacije, kao i njene vrednosti malo su poznate u regionu. Možemo reći da još nije bilo primera za tako sveobuhvatnu kulturnu „akciju“  većih geografskih razmera.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari