Maja Gojković i Jelena Trivan u "ringu" zbog filma "Košare" 1Foto: MOD; FoNet/Telekom Srpska; Zoran Mrđa

Posle izgubljenih više od godinu i po dana za snimanje i realizaciju filma i TV serije “Košare” u režiji Balše Đoga, nefilmskih i skandaloznih događaja koji se smatraju i jednom od najvećih afera poslednjih decenija u našoj kinematografiji, ovaj “slučaj” se “izoštrava” i dobija nove dimenzije – ministarka kulture Maja Gojković i predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan, kako Danas ekskluzivno objavljuje, započele su “razmenu” teških optužbi.

Ovaj neočekivani obrt je krenuo 18. januara, kada je u FCS stigao dopis Ministarstva kulture povodom žalbe Bolše Đoga zbog toga što su mu producenti “Omega production” oduzeli režiju projekta “Košare”, i u kojem ministarstvo navodi brojne neregularnosti FCS u vođenju ovog postupka, i traži od on preispita “slučaj” filma “Košare.

Kako za Danas ističe Jelena Trivan odgovarajući na ove optužbe, u njima ne postoje prave činjenice.

– Začuđeni smo dopisom koji je stigao u FCS, s obzirom da ne sadrži nijednu tačnu činjenicu, da obiluje neistinama, a da je sva dokumentacija bila dostupna ministarstvu koje je konsultacije obavljalo sa Balšom Đogom, a ne sa svojim organom. Razlog za to, pretpostavljamo, leži u privatnoj bliskosti ministarke sa rediteljem, jer su oni porodični prijatelji, kako je navela u emisija na TV Heppy, što ne bi smeo da bude razlog za odluke ministarstva, nego zakon – kaže Trivan, dodajući, kako navodi, tri proste činjenice koje demantuju Ministarstvo kulture.

Maja Gojković i Jelena Trivan u "ringu" zbog filma "Košare" 2
foto FoNet/Telekom Srpska

– Na sednici UO 25.11 je razmatran izveštaj supervizora čija je preporuka bila raskid ugovora sa rediteljem (Balšom Đogom. prim. aut.) koji odbija da snima po scenariju Đorđa Milosavljevića, koji je pobedio na konkursu FCS, što predstavlja direktno kršenje zakona!!! Uprkos tome, i to je druga činjenica koja demantuje Ministarstvo kulture, FCS do dana današnjeg nije odobrio smenu reditelja, jer je on bio čuvar ovog projekta, sprovodio medijaciju i tražio zajednički jezik između producenata i reditelja. Za sve to vreme Ministarstvo kulture nijednom nije održalo sastanak na ovu temu, da se o “Košarama” informiše, niti je pokazalo interes za ovaj film! Iz toga proističe da nikada nije dozvoljena ni odobrena zamena reditelja, kao ni da je Miroslav Lekić dobio mišljenje agencije da, u slučaju da uđe u ovaj projekat, nije u sukobu interesa – ističe predsednica UO FCS, dodajući i svoja pitanja.

– Kako se Ministarstvu kulture omaklo ovoliko previda, i kako smo stigli do presedana da se lobira za nečiji interes, i kako to samo nezavisno-opozicioni mediji aplaudiraju na ovakvu vrstu kršenja zakona i uticaja?! Od prvog do poslednjeg trenutka FCS je poštovao zakon i samo zakon, i borio se da se projekat “Košare” očuva bez kršenja zakona, uslova konkursa i autorskih prava scenariste Đorđa Milosavljevića, što se u bilo kom postupku može dokazati. Kako je Đogo na svom Fejsbuk profilu objavio nepotpisani dopis iz kabineta pre nego što ga je UO FCS dobio, govori tek o tome kako svima odgovaraju privatni dogovori, a ne pravna država. U prilog tome govori i činjenica da je Ministarstvo kulture moglo podneti zahtev za razrešenje članova UO u bilo kom trenutku da ijedna nepravilnost zaista postoji – objašnjava Jelena Trivan.

Maja Gojković i Jelena Trivan u "ringu" zbog filma "Košare" 3
foto FoNet Zoran Mrđa

A kako stoji u ovom dopisu, Ministarstvo kulture je izvršilo uvid u dokumentaciju i Zapisnik sa sednice UO FCS koja je održana 25. 11. 2021. godine i utvrdilo da u predmetnom Zapisniku pod tačkom 7. Razno stoji sledeće: „Članovi UO FCS upoznati su sa dopisom producentske kuće ‘Omega production’ o daljim planovima i predlozima u vezi realizacije dugometražnog igranog filma ‘Košare’. Predsednica UO Jelena Trivan je rekla da prema dokumentaciji koju je dostavio producent nije ispoštovan dogovor sa medijacije od strane reditelja Balše Đoga u pogledu adaptiranog scenarija Đorđa Milosavljevića i broja snimajući dana, te da je predlog producenta da reditelj projekta ubuduće bude Miroslav Lekić”, navodi se u dopisu ministarstva, a potom ukazuje na ključne činjenice u kršenju procedure.

Kako se ističe, na sednici UO nije razmatran izveštaj medijatora, niti je saslušan stav druge strane, Balše Đoga, razmatranje projekta “Košare” je bilo isključivo na inicijativu jedne strane i bez sagledavanja svih relevantnih činjenica. “Omega production” je, kako se navodi, samoinicijativno i bez odluke UO FCS izvršila zamenu reditelja i 20. 10. 2021. zaključula novi ugovor sa Miroslavom Lekićem, koji je ujedno i član UO FCS, zbog čega je sa nadležnim organima prethodno trebalo da rešava i pitanje o sukobu interesa.

U dopisu ministarstva se ukazuje i da će preduzimanje bilo kakvih radnji od strane “Omega production” vezanih za projekat snimanja filma i TV serije “Košare” biti smatrane nezakonitim i ništavim, kao i odluke UO FCS po ovom pitanju.

Zanimljivo je da je dan pre ovog dopisa, 17. januara, kako je Balša Đogo objavio na svom Fejsbuk profilu, producent “Omega production” obavestio Filmski centar Srbije i direktora Gordana Matića o odluci da odustaje od produkcije “Košara”.

“Naša želja je da raskinemo postojeći ugovor sa FCS, uprkos činjenici da je scenario Đorđa Milosavljevića, kojim smo konkurisali, izabran od strane konkursne komisije i da smo u svemu ispoštovali postojeći ugovor sa FCS. Više je razloga za ovakvu odluku, ali je ovim putem i na ovakav način nećemo posebno obrazložiti”, kaže se, između ostalog, u dopisu koji je u ime kuće “Omega production” potpisao producent Nemanja Mićić.

U izjavi za Danas Mićić navodi da su oni šokirani načinom na koji je “privatizovano Ministarstvo kulture i informisanja, i načinom na koji se grubo krši zakon”.

– Nakon što je ministarka Maja Gojković na TV Happy objavila da je prijateljica sa Đogom, dopustila je da on javno objavi nepotpisani dopis dobijen od nje lično, u kojem se nije potrudila ni da se informiše o onome o čemu u tom dopisu piše, a to je da sa Đogom u tom trenutku niko nije ni raskinuo ugovor – kaže Mićić.

Zbog takve pravne “kaubojštine” ministarke, kako navodi, koja privatizuje ministarstvo na čijem je čelu, “Omega production” je odlučio da raskine ugovor sa FCS, i sopstvenim sredstvima snimi film “Košare”.

– Uskoro će ministarkini prijatelji biti stavljeni u ugovor i kao kamermani, glumci, montažeri, a mi u tome ne želimo da učestvujemo – objašnjava, dodajući da će se njihova advokatska kancelarija obratiti povodom svih zakonskih prekršaja koje je Ministarstvo kulture učinilo.

Na pitanje Danasa da li će producent snositi neke zakonske konsekvence, s obzirom da je dobio novac za projekat “Košare” čije je snimanje prekinuo, i to ne mali iznos (od FCS 50 miliona dinara, ukupan budžet, nezvanično, oko tri miliona evra), a koji je u međuvremenu mogao da koristi snimajući druge projekte, od Mićića nismo dobili pravi odgovor:

– Naglašavam da ćemo do sada dobijena sredstva vratiti FCS bez obzira na troškove koji su nastali, i da želimo da ih neko dobije na legalnom konkursu, a ne iz reda ministarkinih drugara, jer je takav put poguban za srpsku kinematografiju, a ovo je definitivno presedan koji se do sada nije dogodio. Oni koji iz privatnih razloga to podržavaju moraju biti svesni posledica koje on može imati – kaže Nemanja Mićić.

Balša Đogo, koji je u proteklih godinu i po dana imao podršku esnafa i brojnih kolega, kaže za Danas da ne želi da komentariše ove događaje.
A sva je prilika da se afera “Košare”, projekta od nacionalnog značaja nastavlja, i da ćemo tek videti ko će iz okršaja između dve najmoćnije žene srpske kulture, kako nazivaju Maju Gojković i Jelenu Trivan, izaći kao pobednica.

Gordan Matić: Bez odluke o „Košarma“ na poslednjem sastanku Upravnog odbora

Gordan Matić, direktor FCS, povodom dopisa Ministarstva kulture i navoda da je producent nezakonito dodelio režiju filma “Košare” Miroslavu Lekiću, kaže za Danas:

– Kao ozbiljna institucija srpske kinematografije koja radi poverene poslove Ministarstva kulture i informisanja, nemamo potrebu da medijski ili bilo kako drugačije komentarišemo dopise nadležnih službi. Što se tiče poslednje sednice UO, svi prisutni članovi su upoznati sa pristiglim dokumentima vezanim za projekat “Košare”, ali se o njima nije odlučivalo niti glasalo. Ova tačka dnevnog reda nije ni postojala već je izveštavanje bilo pod tačkom Razno, gde se našlo još nekoliko informacija sa kojima je upoznat UO. Ponavljam, o ovoj temi nije ni moglo da se glasa ili odlučuje, jer nije bila na Dnevnom redu – kaže direktor FCS, dodajući da će Miroslav Lekić, ukoliko je prekršio regulativu, snositi odgovornosti za svoje postupke.

Miroslav Lekić: Nemam komentar

Kada je “Omega production” avgusta 2020. prekinuo snimanje “Košara” i nagovestio da će “zameniti” Đoga, javnim saopštenjem oglasila se Asocijacija filmskih reditelja, ističući da bi to bilo neregularno, jer po zakonu ugovor sa FCS potpisuje i reditelj, a ne samo producent, kao što je to bilo ranijih godina. AFRS je tom prilikom javno apelovao da se kolege solidarišu, i da niko ne prihvati režiju “Košara” umesto Đoga dok se taj slučaj zakonski ne razreši. Miroslav Lekić, kako se već mesecima govori po filmskim kuloarima, prihvatio je to još u jeku ove afere, iako je ugovor sa producentima zvanično potpisao tek prošle godine. Ali, kako kaže za Danas (baš kao i direktor FCS), nema komentar na dopis Ministarstva kulture.

– Krajnje je jasno šta stoji u ovom dopisu, a meni je drago što smo došli do situacije za koju se već neko vreme zalažemo, a to je da se ta dva projekta, film i TV serija “Košare” potpuno razdvoje, što je i bio cilj od samog početka – kaže Lekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari