Majdanpek: Na konkurs za Međunarodnu izložbu "Žene slikari" stiglo oko 300 radova 150 umetnica iz Srbije i Evrope 120. "Žene slikari" Majdanpek/Foto: J. B. K.

Osmišljena početkom 2000-ih kao izložba na kojoj učestvuju isključivo umetnice, “Žene slikari” duže od dve decenije ne menjaju taj koncept, stekavši zavidnu umetničku reputaciju. To potvrđuje odziv umetnica iz Srbije i Evrope za svaku, pa i ovogodišnju izložbu. Za učešće i nagrade 21. Međunarodne izložbe “Žene slikari” sa oko 300 radova konkurisalo je 150 umetnica.

Na adresu Centra za kulturu Majdanpek do 20. marta kada je konkurs za 21. Međunarodnu izložbu “Žene slikari” zatvoren stiglo je 50 odsto više radova nego prošle godine.

– Na prošlogodišnjoj izložbi učestvovalo je 108 umetnica, a ove se godine prijavilo njih 150 iz Srbije, zemalja iz okruženja i Evrope koje su poslale oko 300 radova. Najviše je, kao i obično slika, a ima i skulptura, mozaika, kao i radova u ostalim konkursnim kategorijama – rekao je za Danas direktor majdanpečkog Centra za kulturu Gorčilo Potpara.

Kao i na dosadašnjim i na predstojećoj 21. pravo učešća imale su samo žene umetnice, sa ili bez akadamskog obrazovanja, a sem slikarki, izlažu i umetnice koje se bave grafikom, skulpturom, crtežom i digital artom iz Srbije i inostranstva.

Majdanpek: Na konkurs za Međunarodnu izložbu "Žene slikari" stiglo oko 300 radova 150 umetnica iz Srbije i Evrope 2
Gorčilo Potpara /Foto: Privatna arhiva

– Ovo je specifična smotra i izložba jer afirmiše žensko slikarstvo. “Žene slikari” nastale su s namerom da se pospeši žensko slikarstvo, a danas su izložba sa zavidnom umetničkom reputacijom. Na našoj izložbi učestvuju afirmisane umetnice, kao i one koje tek treba da se afirmišu. Kako kažu umetnice koje učestvuju “bitno je da si ovde viđen, da si svoj među svojima” – kaže Potpara.

Konkurs je završen, sada je na potezu žiri koji donosi odluku o nagradama izložbe, koja prema propozicijama treba da bude saopštena najkasnije do 31. marta.

Žiri čine tri istaknuta umetnika u oblasti vizuelnih umetnosti i njihove odluke su konačne, pa i odluka da se nagrade ne dodele u svim kategorijama.

Osim za Gran pri nagradu učesnice 21. Međunarodne izložbe “Žene slikari” konkurišu i za pet ravnporavnih prvih nagrada, u svakoj kategoriji po jedna.

– Nagrade su ustanovljene sa ciljem da se prepozna važnost doprinosa žena umetnica i promoviše razumevanje i uvažavanje kvaliteta raznovrsnosti – kažu u majdanpečkom Centru za kulturu, podsećajući da uz veliku, Gran pri nagradu izložbe uz novčani iznos, umetnica dobija i samostalnu izložbu u Galeriji Centra za kulturu Majdanpek 2024. godine uz štampani katalog.

Međunarodna izložba “Žene slikari” inače 21. po redu biće otvorena 22. aprila u Centru za kulturu Majdanpek i posetiocima će biti dostupna naredne tri nedelje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari