Majdanpek: Narodna tradicija živi i čuvaju je folklorni ansambli 1KUD "V. Markićević" Majdanpek/Foto: J. B. K.

Za čoveka koji je 30 godina u folkloru, a počeo je sa šest, nije preterano reći da ne samo da ga živi nego folklor i teče njegovim venama. Objašnjenje Nikole Vunturišića iz Majdanpeka igrača, koreografa i prvog čoveka KUD “Velimir Markićević” iz Majdanpeka je jednostavno – voli folklor.

– Folklorom sam počeo da se bavim kada sam imao šest godina. I tako narednih 30. Zašto sam krenuo na folklor, pa zato što volim i zato što je to porodična tradicija – počinje sa osmehom razgovor za Danas Nikola Vunturišić iz Majdanpeka.

Prošao je kroz sve selekcije, bio i igrač i koreograf i sada kada je na čelu jedinog kulturno umetničkog društva u Majdanpeku i dalje jedini cilj koji ima je očuvanje tradicije.

A stanovništvo majdanpečke opštine generalno gledano voli folklorne smotre I gotovo da nema naselja u kome se tokom godine ne odvija neki od folklornih festivala.

Oni su i prilika da se mlade snage “kale” za takmičarske nastupe i celovečernje koncerte. I shvate vrednost i značaj narodne tradicije čiji su čuvari i prenosioci.

 

Majdanpek: Narodna tradicija živi i čuvaju je folklorni ansambli 2
Nikola Vunturišić i Mirjana Jovanović/Foto: J. B. K.

-U našem društvu je sada između 80 i 90 aktivnih članova, a raspon godina je od pet do 82. Dosadašnje iskustvo pokazuje da je najgori period puberteta kada se dolazi samo na nastupe, a pripreme i redovne vežbe ostaju po strani – kaže Nikola.

Sa višegodišnjim koreografskim iskustvom ističe da se bez proba ne ide na scenu, jer pred publikom ansambla mora da bude uigran “kao jedan”.

-Pokušavao sam na razne načine da motivišem igrače i gostovanja, naročito ona u inostranstvu pokazala su se kao dobar motiv – prenosi nam svoje iskustvo Vunturišić.

Za početak potrebna je volja, kao i spremnost da se radi, vežba.

Majdanpek: Narodna tradicija živi i čuvaju je folklorni ansambli 3
KUD „V.Markićević“ Majdanpek/Foto: Centar za kulturu Majdanpek

Nikola nam kaže da je sa talentovanima za igru lako raditi i da je dovoljno četiri meseca rada da se dobije kvalitetan, profesionalni igrač.

Naravno, za one sa manje talenta, kako kaže naš sagovornik, potrebno je više vremena.

Očigledno je da za svaku generaciju treba naći recept kako joj prići, a Nikoli očigledno to nije teško jer ima kontinuitet i praktično raste sa igračima.

Autoritet je gradio paralelno sa karijerom koreografa, spreman da ono što krene da radi, odradi do kraja.

Uz želju, rad i posvećenost rezultat ne izostaje.

-Kao koreografu, drago mi je da su iza mene ostala deca, sada već i mladi ljudi koji znaju da igraju – priča Nikola.

Majdanpečki folkloraši igraju i izvorne igre i koreografije posebnu pažnju posvećujući naročitu pažnju kulturnom nasleđu svoga kraja.

Majdanpek: Narodna tradicija živi i čuvaju je folklorni ansambli 4
Veteranke KUD V.Markićević Majdanpek/Foto: J. B. K.

Od skora KUD “Velimir Markićević” u svom programu ima i bufanske igre koje izvode veteranke društva.

Na osnovu starih fotografija i preostalih delova nošnji, veteranke majdanpečkog KUD-a same su izradile staru bufansku nošnju, čuvajući i na taj način tradiciju Bufana.

Kao i mnoga druga amaterska folklorna društva i majdanpečko je potvrda da folklor i danas živi kroz KUD-ove.

Budućnost folklora nije pod znakom pitanja, jer društva okupljaju decu i mlade, a kroz veteranske selekcije folkloru se vraćaju i nekadašnji igrači, jer folklor uđe u krv i gotovo, leka nema.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari