Majdanpek: Počinje “Majdan fest”, međunarodna smotra folklora 1Foto: Promo

Široku lepezu raznolikosti lepote narodne tradicije i umetnosti i ovog leta publici Majdan festa u Majdanpeku predstaviće 22 folklorna ansambla iz zemlje i inostranstva. Na pozornici u centru grada u nedelju 31.jula i ponedeljak, 1. avgusta smenjivaće se folklorni ansambli iz Srbije, Seeverne Makedonije i Bugarske.

Narodnim igrama čuvaju sea tradicije i običaji, a prilikom izvođenja publici bude dočaravaju boje krajolika iz koga potiču.

I možda na prvi pogled neke igre deluju isto, detalji u izvođenju i različitost narodne nošnje čine ih drugačijim.

Zbog toga su u KUD “Velimir Markićević” Majdanpek 2019. pokrenuli “Majdan fest” međunarodni festival folklore.

U majdanpečkom kulturno umetničkog društvu objašnjavaju da im je ideja bila da ovim festivalom, na jednom mestu, okupe sve folklorne ansamble iz naše i susednih opština, koje neguju istu tradiciju, ali uz lepotu različitosti nošnje, muzike, igre.

Na ovogodišnjem učestvuju 22 folklorna ansambla, deo njih je iz majdanpečke opštine, a deo iz okolnih opština Negotin, Bor, Boljevac, Kučevo, Petrovac na Mlavi .

Iz Bugarske u Majdanpek stižu folklorne družine iz Dimova i Vidina, a iz Severne Makedonije iz Kumanova.

Majdan fest će tokom dva dana trajanja prikazati bogatstvo i lepotu narodnih igara zahvaljujući učesnicima koji neguju tradiciju, uz lepotu različitosti nošnje, muzike i igre.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari