Majkl Kejn, Džoni Dep i Itan Houk na festivalu u Karlovim Varima  1Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Posle prošlogodišnjeg onlajn izdanja i 55. filmski festival u Karlovim Varima, koji je jedan od najstarijih u svetu, i najznačajnijih u istočnoj Evropi, može da zabeleži da se ove godine, uprkos još uvek aktuelnoj pandemiji,  vratio glamuru – otvaranje ovog praznika filma, kako javljaju svetske agencije, sinoć su uveličale svetske zvezde Majkl Kejn, Džoni Dep, Itan Houk…

Ser Morisu Džozefu Miklvajtu, britanskom glumcu koji je tokom višedecenijske karijere snimio blizu 150 filmova, osvojio dva Oskara i pod profesionalnim pseudonimom Majkl Kejn postao jedna od holivudskih ikona, na otvaranju festivala uručena je nagrada Kristalni globus za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji.

Kejn je pored Džeka Nikolsona jedan od glumaca koji su u svakoj deceniji, počevši od 1960. pa sve do 2000, imali više od dve nominacije za Oskar, a pored prestižnih nagrada BAFTA, Zlatni Globus, nagrade Evropske filmske akademije, priznanja na festivalima u Kanu, Veneciji…, kraljica Elizabeza II odlikovala ga je Ordenom viteza za doprinos filmskoj umetnosti.

Iako se već bliži devetoj deceniji života (rođen je 1933), glumac koji se proslavio i svojim šarmom, duhovitošću, i osvojio publiku i nekonvencionalnim izjavama, i dalje je vrlo angažovan.

Poslednji film koji je snimao, naučno-fantastični akcioni triler „Tenet“ reditelja Kristofera Nolana, bio je najiščekivanije ostvarenje u svetskim bioskopima u 2020, ali je zbog pandemije njegova premijera tri puta bila odložena.

Priča o tajnom agentu koji treba da manipuliše vremenom da bi sprečio treći svetski rat, u kojoj Majkl Kejn igra sa Robertom Patinsonom, Kenetom Branom, Džonom Dejvidom Vošingtonom…, stigla je pred publiku početkom septembra prošle godine, a i kod nas je doživela veliki uspeh.

Film je moj život, rekao je Kejn, isto kao i moja porodica, moja deca i unuci, i oduvek sam bio srećne ruke da radim ono što volim.

„I vi ste učinili nešto veoma lepo – dali ste mi nagradu za nešto što je moj život, i što svih ovih decenija s ljubavlju radim“ – izjavio je Majkl Kejn na ceremoniji primajući Kristalni globus u Karlovim Varima.

Glavni junak hitova „Gambit“, „Sahrana u Berlinu“, „Kad padne noć“, „Sedam puta žena“, „Hotel Kalifornija“, „Roj“, „Obučena da ubije“, „Učeći Ritu“, „Život nema pravila“, „Hana i njene sestre“, „Velika lepota“… svečano je proglasio festival otvorenim, praćen ovacijama publike i, kako je objavio Rojters, naklonom Džonija Depa i Itana Houka, koji su mu se poklonili.

Do 28. avgusta u Karlovim Varima, u svim selekcijama, biće prikazano oko 80 naslova, a u glavnom takmičarskom programu, u trci za nagradu Kristalni globus, publika će videti 11 ostvarenja autora iz Evrope i sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari