Makedonski trio „30 Fingers” oduševio publiku na kragujevačkom OKTOH-u 1Foto: OKTOH

Sinoć pred kragujevačkom publikom u punoj Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije na drugom ovogodišnjem koncertu Oktoha predstavio se muzički trio „30 FINGERS” iz Makedonije u sastavu: Vesna Angelova Hristov, Marija Vrškova i Petar Makarievski.

Vesna Angelova Hristov osnovno i srednje muzičko obrazovanje završila je u Skoplju, a sa sedamnaest godina primljena je na FMU. Tokom školovanja osvojila je mnoge domaće i međunarodne nagrade. Dobitnica je dve inostrane stipendije, a nastupala je u koncertnim salama širom Evrope i u SAD. Nastupa i kao solista sa Makedonskom filharmonijom. Takođe je član Državne komisije za takmičenja iz klavirske i kamerne muzike.

Marija Vrškova rođena je u Bitolju, gde je završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje. Diplomirala je na FMU u Skoplju, a tokom školovanja osvojila je više nagrada na prostoru bivše Jugoslavije. Učestvovala je na brojnim seminarima, a više puta bila jedina predstavnica Makedonije u Svetskom omladinskom orkestru, gde je sarađivala sa vrhunskim dirigentima i solistima. Iza ove umetnice stoji preko 50 svetskih premijera solo i kamernih dela.

Petar Makairevski rođen je u Skoplju, a zvanje magistra muzike stekao na Državnoj muzičkoj akademiji u Sofiji. Usavršavanje nastavlja u Atalanti, gde aktivno izvodi resitale i kamernu muziku. Makairevski aktivno nastupa u SAD, zemljama širom Evrope i našem regionu. Uživa u izvođenju kamerne muzike i pojavljuje se kao pijanista u raznim kamernim formacijama, a takođe i kao solista sa Makedonskom filharmonijom.

Sledeći koncert u okviru Oktoha je za vreme manifestacije „Bdenje”, noć pred Veliki školski čas u Šumaricama, 20. oktobra, gde će posle otvaranja istorijske izložbe „Kragujevac u kolaboracionističkoj štampi (1941-1944)” autorke dr Kristine Jorgić Stepanović i promocije poeme „Zemlja” Enesa Halilovića, nastupiti italijanska harfistkinja Klaudia Lućija Lamana.

Početak koncerta je u 20 sati na gornjem spratu Muzeja „21.oktobar”.

Nakon „Bdenja”, u utorak, 25. oktobara u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji od
20 sati na OKTOH-u će se predstaviti Ansambl „Circle”.

Završni koncert ovogodišnjeg OKTOH-a, u organizaciji Ustanove Spomen-park „Kragujevački oktobar” je 28. oktobara u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji na kome će nastupiti Ansambl „Bassiona Amorosa”.

Manifestaciju „Oktobru hododarje – OKTOH’”, u organizaciji Spomen-parka „Kragujevački oktobar”, održava se od 1975. godine.

Čini je niz koncerata kamerne muzike, gde poznati umetnici iz zemlje i sveta daruju svoju umetnost uspomenama na đake i stanovnike Kragujevca, streljane oktobra 1941.godine. Koncerti se održavaju u vreme oktobarskih svečanosti, neposredno pre i posle „Velikog školskog časa”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari