"Malinik" magnet za nove goste 1Foto: Zoran Panić

Međunarodni festival folklora „Malinik“ je održan nedavno u Zlotu i u Brestovcu, a završnica je priređena u Boljevcu.

Pored domaćih KUD-ova, uglavnom iz Timočke Krajine, učesnici iz inostranstva su bili iz Makedonije, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Bugarske. Naziv festivala je vezan za jedan od vrhova planinskog masiva i visoravni Južnog Kučaja, koji se prostire na teritoriji Opština Boljevac i Bor.

Jedan deo programa festivala „Malinik“, kao i otvaranje izložbe je priređen u boljevačkom selu Ilino, u kojem je smešten etno-centar i koje postaje značajna destinacija u seoskom turizmu.

– Turistička organizacija opštine Boljevac kroz ovakve manifestacije prezentuje i ostale turističke potencijale ovoga kraja, a pošto je ovo međunarodna manifestacija i da dolazi veliki broj članova iz inostranstva, to je prilika da sa dobrim utiscima odu svojim kućama i vrate se kasnije kao turisti, navela je Aleksandra Blagojević, direktorka Turističke organizacije Opštine Boljevac.

Organizator manifestacije Malinik je udruženje građana „Village“, Pokret za razvoj Istočne Srbije, koje je osnovano 2007. godine. Udruženje brine očuvanju posebnosti i kulturnih tradicija jugoistočne Srbije i promociji multikuturalnosti kao najveće vrednosti ovog kraja.

– Cilj festivala nije samo prikazivanje drugih kulturnih miljea i kako to drugi rade, i kako drugi čuvaju kulturu, cilj „Malinika“ jeste i da se pokažu naši turistički kapaciteti u istočnoj Srbiji, rekao je predsednik udruženja Vilage Vukosav Antonijević.

Marjanović: Boljevac dobar domaćin

– Da je Boljevac dobar domaćin potvrđuje i veliki broj manifestacija koje se svake godine održavaju u našem kraju. Drago nam je što su organizatori prepoznali Opštinu Boljevac kao mesto gde bi mogao da se održi međunarodni festival i što će naši sugrađani imali priliku da uživaju u programu osam folklornih grupa iz zemlje i inostranstva, rekao je tom prilikom predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari