Manifest Međunarodnog PEN o demokratiji mašte 1

Na početku Povelje Međunarodnog PEN-a kaže se da književnost ne zna za granice. To govori kako o onim stvarnim tako i, što nije ništa manje važno, o onim zamišljenim granicama.

PEN se zalaže protiv ideja nacionalne i kulturne čistote koje nastoje da spreče ljude da jedni druge slušaju i čitaju, kao i da jedni od drugih uče. Jedan od najopasnijih oblika cenzure jeste autocenzura – u kojoj su su zidovi podignuti oko mašte i često su podignuti iz straha od napada.

PEN veruje da mašta omogućava piscima i čitaocima da prevaziđu svoje sopstveno mesto u svetu tako što će u svoju stvarnost uključiti i ideje drugih. To sopstveno mesto za neke pisce jeste zatvor u kome mašta znači unutrašnju slobodu i, često, sam opstanak.

Mašta je prostor svih otkrića kako ideje postaju stvarnost i kako uopšte one nastaju. Mašta je vrlo često povezivanje samih suprotnosti, pronađenih u metafori i poređenju, gde borave najdublja ljudska iskustva.

PEN se već skoro 100 godina zalaže za slobodu izražavanja. PEN takođe zastupa, i snažno veruje u nju, slobodu empatične mašte, istovremeno prepoznajući da mnogi nisu u prilici da sami pričaju svoje vlastite priče.

Međunarodni PEN podržava sledeće principe:

Branimo maštu i verujemo da ona mora biti slobodna poput snova.

Prepoznajemo i nastojimo se suprotstaviti ograničenjima s kojima se mnogi suočavaju dok pričaju sopstvene priče.

Verujemo da mašta ima uvid u sva ljudska iskustva i odbacujemo ograničenja vremena, mesta ili porekla.

Znamo da pokušaji kontrole mašte mogu dovesti do ksenofobije, mržnje i podela.

Književnost prelazi sve stvarne i zamišljene granice i uvek je u carstvu univerzalnog.

Međunarodni PEN, osnovan u Londonu 1921. godine, promoviše prijateljstvo i intelektualnu saradnju među piscima u svetu, naglašava ulogu književnosti u razvoju razumevanja, zalaže se za slobodu izražavanja i deluje kao snažan glas u ime pisaca koji su proganjani, zabranjivani, hapšeni i ponekad ubijeni zbog svojih stavova.

Manifest Međunarodnog PEN jednoglasno usvojen na 85. kongresu PEN u Manili (Filipini) početkom oktobra 2019. godine, uz dogovor da bude objavljen u svih više od 100 zemalja u kojima aktivno deluje Međunarodni PEN.

© za srpski jezik: „Arhipelag“ www.arhipelag.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari