Manifestacija "Muzeji za 10" od 12. do 18. maja 1Foto: Promo

Manifestacija „Muzeji za 10“, nacionalna muzejska inicijativa najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, ove godine održava se po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije od 12. do 18. maj, navodi se u saopštenju.

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelјu muzeja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, preko 90 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje.

Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uklјuče i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti, u meri u kojoj epidemijska situacija to bude dozvolila.

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je „Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse“.

„Period za nama poslužio je kao pokazatelј da muzeji mogu biti lako prilagodljivi u novonastalim situacijama, posebno kroz povećani fokus na digitalizaciji i stvaranju novih oblika kulturnog iskustva. Sada je vreme da preispitamo svoj odnos sa zajednicama kojima služimo, da eksperimentišemo sa novim modelima kulturnog stvaralaštva i da snažno potvrdimo suštinsku vrednost muzeja u izgradnji održive budućnosti, kroz angažovanje kreativnih potencijala kulture kao pokretača oporavka i inovacija u post-kovid eri“, navodi se u saopštenju.

Ove godine otvoren je nagradni konkurs: „Predstavi svoj omilјeni muzejski predmet” kroz kratku video formu, ne dužu od 3 minuta. Više o nagradnom konkursu možete saznati na www.muzejisrbije.rs.

Ove godine 17. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 15. maja. Tokom trajanja manifestacije ulaz će biti besplatan.

Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari