kornelije kovačfoto BETAPHOTO/NEBOJSA MIĆKOVIĆ

– Kornelije Kovač je čovek koji je pravio hitove za mnoga velika imena sa ex-YU prostora. Bio je veliki hitmejker i sa svojim bendom Korni grupa. Od kraja ’60-ih pa do danas. A biti 50 godina na sceni i još na vrhu nije mala stvar, a ni laka. Jednostavno moraš da imaš talenat, ali i osećaj kako diše publika. Bata Kovač je to imao… – kaže Aleksandar Saša Janković, frontmen grupe Instant Karma.

On ističe i to da je Kornelije Kovač bio izuzetan muzičar, aranžer i kompozitor…

– Ipak moram da osvrnem i na jedan deo njegove karijere koji meni znači. Korni grupa nije samo pravila hitove tipa „Trla baba lan“ već je imala i izlete u progresivni rok. Početkom ’70-ih snimila je album „Mrtvo more“ na kojem je i moj favorit pesma „Put za istok“. Imao sam priliku da ga upoznam jednom prilikom u Beogradu i sve što mogu da kažem da je iz njega izlazila ljubav prema muzici. A kada imaš ljubav imaš sve… A Bata je imao ljubavi za sve… Počivaj u miru… – poručuje Janković.

Kompozitor Marko Kon evocira svoje uspomene na pijanistu i kompozitora.

Kaže da se sa Kornelijem upoznao pre trideset godina, kada je bio „klinac“, od 20 godina, a Kornelije je u tom momentu imao 50, koliko Kon ima sad.

Kovač je prepoznao talenat i želju kod njega i učestalo su se viđali po studijima i van njih.

On se priseća da ga je Kornelije zvao kako u televizijske emisije koje je pravio da peva njegove pesme…

– Svašta smo nešto vežbali, uvek je bio dobri duh naše domaće muzičke scene. Kornelije je bio poslednji veliki gospodin naše estrade. Njegova smrt je nenadoknadiv gubitak kako muzički, tako i u smislu toga kakav je bio čovek. Divan prijatelj, spreman da pomogne mladima, sa puno razumevanja za nove klince, za novu muziku. Bio je spreman da učestvuje, da posavetuje. Zaista je prevelika tuga i zaista sam potresen time što nas je napustio – kaže Kon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari